Održana osma manifestcija „Veče vina i ljubavi”

Poznati aleksinački ugostiteljski objekat „Srpska kafana” sinoć je bio mesto okupljanja stotinak poštovalaca vina i praznika vinara „Svetog Trifuna” na tradicionalnoj manifestaciji „Veče vina i ljubavi”. Ovaj skup osmi put organizovali su Udruženje „Jagoda” iz Gredetina i Radio Aleksinac uz pomoć Vinarije „Todorović” iz Lipovca kod Ražnja i Podruma „Džervin” iz Knjaževca.

Miroslav Cvetković Gosti iz Knjaževca prisutne su poslužili belim vinom „Dubravka”, zatim su degustirani roze „Romansa” i crveno vino „Despot”. Predstavnik ove firme Miroslav Cvetković istakao je kvalitet koji poseduju vina iz „Džervina”, kao i bogatu vinarsku tradiciju podruma, uz napomenu da su zbog toga vina ovog proizvođača dobitnici značajnih nagrada.

Aleksandar Todorović Vina iz Lipovca predstavio je mlađani Aleksandar Todorović koji je istakao poslovnu politiku vinarije da vina budu napravljena od prirodne sirovine dobijene u sopstvenim zasadima. Iz ovog podruma prezentovano je belo vino „Čarolija”, zatim Roze pripremljen od prokupca i crveno vino „Ibis”. Ova vina su sve prepoznatljivija i van lokalnih okvira i dobitnici određenih priznanja.

‒ Manifestacija ima za cilj da promoviše kulturu vina i da podstiče razvoj vinogradarstva u ovom delu Srbije. Nekad je aleksinačko vinogorje bilo poznato, a sada su retki zasadi na ovim prostorima – kaže Ninoslav Miljković iz Udruženja ‘Jagoda’ uz napomenu da bi bilo dobro da se i u aleksinačkom kraju pojavi neka porodična vinarija koja bi se bavila proizvodnjom vina.

Po oceni našeg sagovornika za sada takvog nagoveštaja nema.

Vlasta i Dače
U kulturnom delu programa učestvovali su Vlasta N. Cenić i Danijela Stojanović, profesori srpskog jezika i književnosti iz Doljevca 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

12 − eleven =