Veče vina i ljubavi

Održana deveta manifestacija „Veče vina i ljubavi”

Tradicionalna manifestaciji „Veče vina i ljubavi” i ovog puta je okupila stotinak ljubitelja vina i poštovalaca praznika vinara „Svetog Trifuna”. U restoranu „Kristal” ovaj skup, deveti put, organizovali su Udruženje „Jagoda” iz Gredetina i Radio Aleksinac, a uz pomoć Vinarije „Todorović” iz Lipovca kod Ražnja i Podruma „Džervin” iz Knjaževca.

Veče vina i ljubavi

Vina iz Lipovca predstavio je mlađani Aleksandar Todorović koji je istakao poslovnu politiku vinarije da vina budu napravljena od prirodne sirovine dobijene u sopstvenim zasadima. Iz ovog podruma prezentovano je belo vino „Čarolija”, zatim Roze pripremljen od prokupca i crveno vino „Ibis”. Ova vina su sve prepoznatljivija i van lokalnih okvira i dobitnici su određenih priznanja.

Veče vina i ljubavi Iz Knjaževca je prisutnima bilo posluženo belo vino „Dubravka”, zatim je degustirano roze „Romansa” i crveno vino „Despot”. Kvalitet koji poseduju vina iz „Džervina”, rezultat je bogate vinarske tradicije podruma i zbog toga su vina ovog proizvođača dobitnici značajnih nagrada.

‒ Manifestacija ima za cilj da promoviše kulturu vina i da podstiče razvoj vinogradarstva u ovom delu Srbije. Nekad je aleksinačko vinogorje bilo poznato, a sada su retki zasadi na ovim prostorima – kaže Ninoslav Miljković iz Udruženja „Jagoda” uz napomenu da bi bilo dobro da se i u aleksinačkom kraju pojavi neka porodična vinarija koja bi se bavila proizvodnjom vina. 

U kulturnom delu programa učestvovao je pesnik Vlasta N. Cenić, profesor srpskog jezika i književnosti iz Doljevca.

Ovu manifestaciju podržale su i ustanove iz oblasti kulture i sporta, kao i lokalna samouprava.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

16 + 18 =