Veče vina i ljubavi

Одржана девета манифестација „Вече вина и љубави”

Традиционална манифестацији „Вече вина и љубави” и овог пута је окупила стотинак љубитеља вина и поштовалаца празника винара „Светог Трифуна”. У ресторану „Кристал” овај скуп, девети пут, организовали су Удружење „Јагода” из Гредетина и Радио Алексинац, а уз помоћ Винарије „Тодоровић” из Липовца код Ражња и Подрума „Џервин” из Књажевца.

Veče vina i ljubavi

Вина из Липовца представио је млађани Александар Тодоровић који је истакао пословну политику винарије да вина буду направљена од природне сировине добијене у сопственим засадима. Из овог подрума презентовано је бело вино „Чаролија”, затим Розе припремљен од прокупца и црвено вино „Ибис”. Ова вина су све препознатљивија и ван локалних оквира и добитници су одређених признања.

Veče vina i ljubavi Из Књажевца је присутнима било послужено бело вино „Дубравка”, затим је дегустирано розе „Романса” и црвено вино „Деспот”. Квалитет који поседују вина из „Џервина”, резултат је богате винарске традиције подрума и због тога су вина овог произвођача добитници значајних награда.

‒ Манифестација има за циљ да промовише културу вина и да подстиче развој виноградарства у овом делу Србије. Некад је алексиначко виногорје било познато, а сада су ретки засади на овим просторима – каже Нинослав Миљковић из Удружења „Јагода” уз напомену да би било добро да се и у алексиначком крају појави нека породична винарија која би се бавила производњом вина. 

У културном делу програма учествовао је песник Власта Н. Ценић, професор српског језика и књижевности из Дољевца.

Ову манифестацију подржале су и установе из области културе и спорта, као и локална самоуправа.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − 5 =