Od parnjače do električne lokomotive

U subotu 28. decembra u ambijentu nekadašnje restoracije a danas Kluba penzionera železničara u sklopu žitkovačke železničke stanice, predstavljena je knjiga „Žitkovac i železničari“ autora Momira Nedeljkovića i Dragoslava Ristića.

Osim što ovom knjigom osvetljavaju jedan deo istorije Žitkovca i okoline, autori su publikaciju posvetili svojim očevima koji su radili kao telegrafisti na železničkoj stanici u Žitkovcu ali i svim drugim železničarima iz okolnih naselja. Pored istorijskih podataka od 1884. godine kada je prvi voz protutnjao Moravskom dolinom do današnjih dana, knjiga obiluje brojnim fotografijama i mnogim zanimljivostima.

‒ Ovom knjigom pokušali smo da prenesemo deo onoga što osećamo prema Žitkovcu. Ona govori o svim stanovnicima ovog mesta, ne samo o železničarima, već i svim ljudima koji su rasli ili provodili vreme u blizini železničke stanice, monopola, igrališta ‒ rekao je Momir Nedeljković, nastavnik istorije koji danas živi u Kruševcu.

Svoje zadovoljstvo nije krio ni Dragan Ristić posebno što je uložen dvogodišnji rad na knjizi.

‒ Prikupljajući podatake za knjigu, obišao sam mnogo železničara, razgovarao sa njima, zapisivao podatke i priče. Naime ima toliko divnih priča o tome šta se dešavalo na železničkoj stanici ovde u Žitkovcu i one su uvrštene u knjigu ‒ zaključio je Ristić.

Pored autora, o knjizi su govorili i članovi Udruženja „Zavičaj” književnik Dragiša Marković i novinar Zoran Živković, a u muzičkom delu nastupila je flautistkinja Nataša Nikolić.

Sve troškove štampanja knjige podneli su sami autori, a izdavač je Udruženje stvaralaca u kulturi „Zavičaj” iz Žitkovca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three + fourteen =