Од парњаче до електричне локомотиве

У суботу 28. децембра у амбијенту некадашње ресторације а данас Клуба пензионера железничара у склопу житковачке железничке станице, представљена је књига „Житковац и железничари“ аутора Момира Недељковића и Драгослава Ристића.

Осим што овом књигом осветљавају један део историје Житковца и околине, аутори су публикацију посветили својим очевима који су радили као телеграфисти на железничкој станици у Житковцу али и свим другим железничарима из околних насеља. Поред историјских података од 1884. године када је први воз протутњао Моравском долином до данашњих дана, књига обилује бројним фотографијама и многим занимљивостима.

‒ Овом књигом покушали смо да пренесемо део онога што осећамо према Житковцу. Она говори о свим становницима овог места, не само о железничарима, већ и свим људима који су расли или проводили време у близини железничке станице, монопола, игралишта ‒ рекао је Момир Недељковић, наставник историје који данас живи у Крушевцу.

Своје задовољство није крио ни Драган Ристић посебно што је уложен двогодишњи рад на књизи.

‒ Прикупљајући податаке за књигу, обишао сам много железничара, разговарао са њима, записивао податке и приче. Наиме има толико дивних прича о томе шта се дешавало на железничкој станици овде у Житковцу и оне су уврштене у књигу ‒ закључио је Ристић.

Поред аутора, о књизи су говорили и чланови Удружења „Завичај” књижевник Драгиша Марковић и новинар Зоран Живковић, а у музичком делу наступила је флаутисткиња Наташа Николић.

Све трошкове штампања књиге поднели су сами аутори, а издавач је Удружење стваралаца у култури „Завичај” из Житковца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

fourteen − twelve =