Spomenik-u-Svrljigu

Njen otac podigao je aleksinački Dom rudara: Mariji iz „Otpisanih” podignut spomenik

Glumica Zlata Petković, široj publici poznata kao Marija u seriji „Povratak otpisanih” dobila je spomenik u centralnom gradskom parku svog rodnog Svrljiga. Interesantno da je ova glumica jedan period života provela na Aleksinačkom Rudniku. Zbog ove činjenice mnogi Aleksinčani i danas je smatraju svojom zemljakinjom.

U jednom intervjuu od pre 11 godina, Zlata je govorila i o svom životu u ovdašnjem rudarskom naselju.

‒ Moj otac je tamo podigao jedan od najlepših domova rudara u ondašnjoj Jugoslaviji, a ja sam imala priliku da upoznam život koji je specifičan i potpuno drugačiji. Mnogo sam volela taj grad jer je izgledao kao velika banja. Jame i kopovi bili su van mesta koje je obilovalo zelenilom i brojnim parkovima – govorila je Zlata 2008. godine. 

Andrija-i-Gvozden
Spomenik su otkrili Zlatini sinovi Gvozden i Andrija 

Čuvena Marija iz serije „Povratak otpisanih” napustila nas je 3. decembra 2012. godine, a zbog njenog odlaska tugovala je cela bivša Jugoslavija. Zlata Petković je 1971. godine proglašena za mis Jugoslavije, a u Tokiju je iste godine na izboru za mis sveta dobila titulu mis fotogeničnosti. Tokom dugogodišnje karijere ostvarila je brojne uloge u svom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, filmovima i televizijskim projektima. Iako je sa roditeljima, majkom Milicom i ocem Borislavom, živela i odrastala u Nišu, spletom okolnosti rođena je u Svrljigu.

U zimu 1954. godine majka Milica je došla u Svrljig da obiđe muževljeve roditelje gde je i morala da ostane zbog velikog nevremena i snega. Tako je Zlata rođena baš u ovom gradu. Poznata glumica ima sinove Gvozdena i Andreja, a 30 godina bila je u u braku sa kompozitorom Aleksandrom Sanjom Ilićem.

Sanja-Ilić-Balkanika
Suprug Sanja Ilić Balkanika na ceremoniji otkrivanja spomenika

Spomenik u centralnom gradskom parku u Svrljigu izradio je istaknuti srpski vajar Vuk Đuričković. Veliki srpski dramaturg, teatrolog i književnik Jovan Ćirilov je u jesen 2014. godine, par meseci pred svoju smrt, napisao predivan epitaf Zlati Petković, čuvši da postoji inicijativa za podizanje spomenika.

Gledaocima radost, kolegama uzor, vremenu večnost, prijateljima dragost, prolazniku lepota – napisao je tada Ćirilov stihove, koji danas krase glumičin spomenik.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen − 7 =