Nije lako biti dete: Komedija o odrastanju za decu, ali i za roditelje

Drugog takmičarskog dana Zimskog festivala za decu, aleksinačka publika imala je priliku da pogleda predstavu „Nije lako biti deteˮ Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara. Tekst i režiju potpisao je, naš sugrađanin, Miodrag Dinulović. Inspiraciju je pronašao u komadu „Kako da se (O)ponašamˮ Miroslave Mime Janković, glumice i dugogodišnjeg radnika u niškom pozorištu.

Komad „Nije lako biti deteˮ donosi komediju o odrastanju i svemu onome kroz šta deca prolaze, kao i njihovom odnosu sa roditeljima, direktno ili indirektno obraćajući se deci i roditeljima u publici.

‒ Ne obraćamo se mi deci nego roditeljima što je mnogo bitna stvar jer to je bila Miškova (reditelj Miodrag Dinulović, prim. aut) indikacija da se zapravo vide ti roditelji u publici, da shvate da njihova deca nisu njihove igračke, nego materijali koji će postati ljudi u najgrubljem smislu te reči. Da je to živi plastelin, a od roditelja zavisi kako će da ispadne ‒ rekao je Dušan Živanić, glumac koji tumači lik Tate.

Po oceni žirija, titulu „Glumca večeriˮ poneo je Nedim Nezirović koji je na maestralan način izneo lik glavnog junaka Milana kroz različite periode odrastanja.

‒ Nekako taj zadatak je izgledao izuzetno izazovno zato što sa jedne strane imam zahtev da odigram taj neki raspon koji je izuzetno mali. Čak se ni ja ne sećam kakav sam bio sa sedam, a kakav sa devet godina i onda u jednom trenutku dođem do toga da bez obzira na moje iskustvo, i profesionalno i životno, to se sve svede na moju pretpostavku i na pretpostavku reditelja. Obraćao sam pažnju na ritam igre, ali sam gledao da scene imaju određenu dužinu da i kad imam sedam godina treba mi malo više vremena da dođem do kocke jer mi je sitniji korak, u suštini svodilo se sve na odabir sredstava i na ono što je najvažnije u pozorištu, barem po meni, na igru ‒ zaključio je Nedim.

Cela glumačka ekipa Regionalnog pozorišta iz Novog Pazara bila je na visini zadatka i na jedan zanimljiv način predstavili su dobre i loše strane odgajanja i vaspitanja dece. Tako su nastali i likovi Dobrile i Nećka, koji su na pozitivan i negativan način uticali na glavnog junaka Milana i na odvijanje radnje predstave.

‒ Mi roditeljskog iskustva nemamo, ali smo se oslonili na Miškovo roditeljsko iskustvo i njegov dugogodišnji rad sa decom koji itekako daje rezultate. Mi smo napravili dve strane, jednu lošu i jednu dobru, koje se dešavaju posle tih stop kadrova koje imamo u predstavi. Loša strana predstavlja ono što se dobija ako smo previše agresivni, ako ne slušamo jedni druge, od strane roditelja i od strane dece, i onu dobru stranu koja se desi kada slušamo jedni druge i kada nam je stalo i šta dete ima da nam kaže i onu poučnu stranu koju ima roditelj da nam kaže. Tako da mislim da smo na tom kantaru dobrog i lošeg dali mogućnost da oni vide šta zapravo treba da izaberu ‒ kazala je Kristina Jevtović, koja je tumačila lika Mame.

Večeras „Palčicaˮ

„Kada jedna usamljena žena poželi da ima dete, iz cveta lale rodi se Palčica, devojčica mala poput palca, kako joj i samo ime kaže. Ona u početku biva srećna sa svojom majkom, međutim, kako odrasta, njena ljubav prestaje da joj bude dovoljna, i ona kreće u svet u potragu za srećomˮ, priča je komada „Palčicaˮ, Pozorišta lutaka iz Niša, kojom će nastupiti treće takmičarske večeri.

Po motivima bajke Hansa Kristijana Andersena tekst predstave potpisuje Milena Depolo, a režira Dragana Miloševski Popov.

Palčica
Foto: Teatar 91

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four + 19 =