Vladivostok

Naši osnovci u dalekom Vladivostoku

O iskustvima i boravku u kampu za mlade na dalekom istoku Rusije, u Vladivostoku, juče je u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Žitkovcu govorilo devetoro osnovaca iz nekoliko škola sa područja naše opštine gde se izučava ruski jezik. Ovi učenici iz škola u Žitkovcu, Trnjanu, Subotincu i Tešici su se letos oko mesec dana družili sa svojim vršnjacima iz još devet zemalja.

Ivana Ilić
Profesorka Ivana Ilić

Prema rečima Ivane Ilić, profesorke ruskog jezika, bila je to razmena takozvanih „mladih diplomata“ koji su boraveći u međunarodnom kampu prezentovali svoju kulturu, ali upoznavali se i sa tradicijom drugih naroda. Najzaslužniji za ovu razmenu je bio nekadašnji ruski ambasador u našoj zemlji Valerij Jagoškin. U kampu su mladi imali bogat raspored aktivnosti od sedam ujutru pa do 22 časa i to sve bez mobilnih telefona i interneta.

– Bilo je malo mučno, ali kažu da im uopšte i ne nedostaje telefon i da im je značilo više to što su pričali međusobno, nego da su koristili telefone – kaže profesorka Ivana.

Aleksinačka grupa je bila prva iz Srbije koja je učestvovala u radu ovog međunarodnog kampa i svojim vršnjacima prikazala naš folklor, način života i organizovala video prezentaciju naših prirodnih lepota, što je izazvalo veliku pažnju devojčica i dečaka iz drugih zemalja.
I naši učenici su zadovoljni onim što su videli kod domaćina.

– Rusija se poslednjih godina dosta posvetila svojoj ekonomiji, tako da je sada jedna od najjačih sila na svetu i fenomenalna zemlja. Mnogo ljudi, mnogo naroda, različite kulture, tako da je to jedno novo fenomenalno iskustvo. Što se mene tiče upoznao sam druge nacije, to je za mene jedno od najboljih iskustava do sada u mom životu – kaže Petar Stanojković, učenik osmog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Žitkovcu, a sličnog mišljenja su i ostali učesnici kampa. 

Profesorka Marija Zlatković, koja je boravila sa učenicima u Rusiji, ističe da su đaci na ovom putovanju uspeli da prebrode barijere kada je reč o daljini i vremenskoj razlici. Kako kažu učesnici kampa, nakon leta od preko osam sati od Moskve do Vladivostoka više nemaju utisak da je ruska prestonica tako daleko od Beograda. Obe profesorke ističu da su učenici koji su boravili u kampu znatno poboljšali znanje ruskog jezika i najavljuju u novoj godini i nova putovanja.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

19 + ten =