Vladivostok

Наши основци у далеком Владивостоку

О искуствима и боравку у кампу за младе на далеком истоку Русије, у Владивостоку, јуче je у Основној школи „Вук Караџић“ у Житковцу говорилo деветоро основаца из неколико школа са подручјa наше општине где се изучава руски језик. Ови ученици из школа у Житковцу, Трњану, Суботинцу и Тешици су се летос око месец дана дружили са својим вршњацима из још девет земаља.

Ivana Ilić
Професорка Ивана Илић

Према речима Иване Илић, професорке руског језика, била је то размена такозваних „младих дипломата“ који су боравећи у међународном кампу презентовали своју културу, али упознавали се и са традицијом других народа. Најзаслужнији за ову размену је био некадашњи руски амбасадор у нашој земљи Валериј Јагошкин. У кампу су млади имали богат распоред активности од седам ујутру па до 22 часа и то све без мобилних телефона и интернета.

– Било је мало мучно, али кажу да им уопште и не недостаје телефон и да им је значило више то што су причали међусобно, него да су користили телефоне – каже професорка Ивана.

Алексиначка група је била прва из Србије која је учествовала у раду овог међународног кампа и својим вршњацима приказала наш фолклор, начин живота и организовала видео презентацију наших природних лепота, што је изазвало велику пажњу девојчица и дечака из других земаља.
И наши ученици су задовољни оним што су видели код домаћина.

– Русија се последњих година доста посветила својој економији, тако да је сада једна од најјачих сила на свету и феноменална земља. Много људи, много народа, различите културе, тако да је то једно ново феноменално искуство. Што се мене тиче упознао сам друге нације, то је за мене једно од најбољих искустава до сада у мом животу – каже Петар Станојковић, ученик осмог разреда ОШ „Вук Караџић“ у Житковцу, а сличног мишљења су и остали учесници кампа. 

Професорка Марија Златковић, која је боравила са ученицима у Русији, истиче да су ђаци на овом путовању успели да преброде баријере када је реч о даљини и временској разлици. Како кажу учесници кампа, након лета од преко осам сати од Москве до Владивостока више немају утисак да је руска престоница тако далеко од Београда. Обе професорке истичу да су ученици који су боравили у кампу знатно побољшали знање руског језика и најављују у новој години и нова путовања.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

seven + two =