Naši dani

Narodno pozorište iz Banja Luke prvi put na PIP-u; Utvrđen repertoar Festivala

Centar za kulturu i umetnost Aleksinac utvrdio je repertoar Festivala prvoizvedenih predstava, pa će se ovog novembra u aleksinačkom pozorištu gledati komadi iz Niša, Kruševca, Lazarevca i Vršca, Kragujevca, Beograda i prvi put iz Banjaluke.

Prvog dana festivala, 22. novembra, na sceni aleksinačkog Doma kulture biće izveden komad Animals  Kruševačkog pozorišta, po tekstu Uglješe Šajtinca, u režiji Snežane Trišić. Ova groteska, kako i sam naziv kaže, u prvi plan stavlja životinjske porive čoveka i društva koji nastaju iz težnje da se opstane u savremenom svetu.

Animals
Scene iz komada Animals; foto: Kruševačko pozorište

Sutradan će se publici predstaviti stalni gosti PIP-a, Narodno pozorište u Nišu, ovoga puta sa komadom Slikarke. Ova drama, koju je po tekstu Hristine Mitić režirao Stevan Bodroža, bavi se problemom žene da se izbori za ono što joj po rođenju pripada: da misli, da stvara, da bude svoja, da bude voljena…

Slikarke
Iz predstave Slikarke; foto: Narodno pozorište Niš 

Treći dan takmičarskog programa rezervisan je za predstavu Negri, Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca. Ovaj komad koji je 1821. napisao Joakim Vujić izvodi se prvi put. Možda zato što su Joakimovim saljudima teme kolonijalizma, imperijalizma i ropstva bile daleke i apstraktne, smatra rediteljka komada Anđelka Nikolić.

Negri
Iz komada Negri; foto: Slavoljub Radojević 

Komad Naši dani, Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke na programu je 25. novembra. Komad je rađen po tekstu Željka Stjepanovića, a reditelj je Jug Radivojević.

‒ Moja želja je bila da likove iz jazbina i kanala izvučem na scenu, da ih osvetlim, da ih bolje vidimo, da ih upoznamo, da vidimo pod svetlima reflektora kako bujaju taj šljam, razvrat i poroci, kako se na visoko penju sutereni i postaju naši suvereni. Da nemoralu dam oblik, da mu dam ime i prezime – poručuje autor teksta.

Peta takmičarska predstava je Balava, Beo Arta iz Beograda, po tekstu Dunje Matić, u režiji Andreja Nosova. Ovaj komad preispituje iskonske porodične i međuljudske odnose i njihov uticaj i značaj na svakodnevni život, kao i to kakve posledice porodica ima na čoveka.

Predstava-Balava
Mirjana Karanović, Jasna Đuričić, Jovana Belović i Isidora Simijonović u predstavi Balava; foto: Beoart

Na kraju takmičarskog programa je komad Narodnog pozorišta „Sterija” iz Vršca i Puls Teatra iz Lazarevca pod nazivom Naši preci jedite sa nama. Tekst za ovaj komad napisao je mladi dramski pisac Goran Milenković, a reditelj je Goran Bodroža. Po rečima kritike ovaj komad predstavlja „savremenu reinkarnaciju velikog Sabirnog centra Dušana Kovačevića”.

Naši preci jedite sa nama
Iz predstave Naši preci jedite sa nama; foto: Narodno pozorište Sterija

U čast nagrađenih biće izveden aleksinački komad Prepiska Marine Cvetajeve i Borisa Pasternaka, koji je rađen u produkciji Festivala PIP.

U Centru za kulturu i umetnost poručuju da će ovih dana Festivalski odbor odrediti cene pojedinačnih ulaznica i kompleta karata, koje će najverovatnije u prodaji biti od 21. oktobra.

Osmi Festival prvoizvedenih predstava održaće se od 22. do 28. novembra.

Na naslovnoj strani scena iz predstave Naši dani, foto: Narodno pozorište RS u Banjaluci 

 

Jedan komentar

  1. Kvalitetne predstave renomiranih pozorista. Ovo je sarkazam. Upropastili ste jedan divan festival politikom prosle godine.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

3 × five =