Naši dani

Народно позориште из Бања Луке први пут на ПИП-у; Утврђен репертоар Фестивала

Центар за културу и уметност Алексинац утврдио је репертоар Фестивала првоизведених представа, па ће се овог новембра у алексиначком позоришту гледати комади из Ниша, Крушевца, Лазаревца и Вршца, Крагујевца, Београда и први пут из Бањалуке.

Првог дана фестивала, 22. новембра, на сцени алексиначког Дома културе биће изведен комад Анималс  Крушевачког позоришта, по тексту Угљеше Шајтинца, у режији Снежане Тришић. Ова гротеска, како и сам назив каже, у први план ставља животињске пориве човека и друштва који настају из тежње да се опстане у савременом свету.

Animals
Сцене из комада Анималс; фото: Крушевачко позориште

Сутрадан ће се публици представити стални гости ПИП-а, Народно позориште у Нишу, овога пута са комадом Сликарке. Ова драма, коју је по тексту Христине Митић режирао Стеван Бодрожа, бави се проблемом жене да се избори за оно што јој по рођењу припада: да мисли, да ствара, да буде своја, да буде вољена…

Slikarke
Из представе Сликарке; фото: Народно позориште Ниш 

Трећи дан такмичарског програма резервисан је за представу Негри, Књажевско-српског театра из Крагујевца. Овај комад који је 1821. написао Јоаким Вујић изводи се први пут. Можда зато што су Јоакимовим саљудима теме колонијализма, империјализма и ропства биле далеке и апстрактне, сматра редитељка комада Анђелка Николић.

Negri
Из комада Негри; фото: Славољуб Радојевић 

Комад Наши дани, Народног позоришта Републике Српске из Бањалуке на програму је 25. новембра. Комад је рађен по тексту Жељка Стјепановића, а редитељ је Југ Радивојевић.

‒ Моја жеља је била да ликове из јазбина и канала извучем на сцену, да их осветлим, да их боље видимо, да их упознамо, да видимо под светлима рефлектора како бујају тај шљам, разврат и пороци, како се на високо пењу сутерени и постају наши суверени. Да неморалу дам облик, да му дам име и презиме – поручује аутор текста.

Пета такмичарска представа је Балава, Бео Арта из Београда, по тексту Дуње Матић, у режији Андреја Носова. Овај комад преиспитује исконске породичне и међуљудске односе и њихов утицај и значај на свакодневни живот, као и то какве последице породица има на човека.

Predstava-Balava
Мирјана Карановић, Јасна Ђуричић, Јована Беловић и Исидора Симијоновић у представи Балава; фото: Беоарт

На крају такмичарског програма је комад Народног позоришта „Стерија” из Вршца и Пулс Театра из Лазаревца под називом Наши преци једите са нама. Текст за овај комад написао је млади драмски писац Горан Миленковић, а редитељ је Горан Бодрожа. По речима критике овај комад представља „савремену реинкарнацију великог Сабирног центра Душана Ковачевића”.

Naši preci jedite sa nama
Из представе Наши преци једите са нама; фото: Народно позориште Стерија

У част награђених биће изведен алексиначки комад Преписка Марине Цветајеве и Бориса Пастернака, који је рађен у продукцији Фестивала ПИП.

У Центру за културу и уметност поручују да ће ових дана Фестивалски одбор одредити цене појединачних улазница и комплета карата, које ће највероватније у продаји бити од 21. октобра.

Осми Фестивал првоизведених представа одржаће се од 22. до 28. новембра.

На насловној страни сцена из представе Наши дани, фото: Народно позориште РС у Бањалуци 

 

Један коментар

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

6 − three =