Književni

Nagrade i predstava na završnici Gordaninih dana

Svečanom ceremonijom u Domu kulture na kojoj su dodeljene nagrade ovogodišnjem laureatu, učenicima i školama i premijernim izvođenjem predstave „Poleteću” u čast nagrađenih danas je spuštena zavesa na 22. Književne susrete „Gordana Brajović”. Svečanost je otpočela minutom ćutanja za nedavno preminule književnike Dobricu Erića i Grozdanu Olujić.

Književni

Pored predstavnika lokalne vlasti, književnih stvaralaca za decu, brojnih školaraca i njihovih nastavnika, svečanoj završnici manifestacije prisustvovali su Rade i Vuk Brajović, suprug i sin pokojne Gordane Brajović.

‒ Ovaj festival održavamo pre svega zahvaljujući porodici naše Gordane Brajović i zahvaljujući lokalnoj samoupravi iz Aleksinca. Treći učesnik u ovom festivalu ‘Večernje novosti’ su ispale iz kompozicije ove godine, ali dovoljni smo mi da bi ovaj festival trajao ‒ poručio je u uvodnom obraćanju predsednik opštine Aleksinac, Nenad Stanković. 

Književni
Prof. dr Zorana Opačić sa nagrađenom učenicom

Ovogodišnji tročlani žiri za najbolju knjigu namenjenu deci odabrao je „Uvod u njivu”, autora Radeta Tanasijevića iz okoline Beograda. Ovo delo je mudro opominjanje na zaboravljenost veze čoveka i prirode, rekla je predsednica žirija prof. dr Zorana Opačić, dodajući da je to bilo preko potrebno srpskoj književnosti za decu u današnjem užurbanom i otuđenom svetu.

‒ Pisac ove knjige je uspeo da vrlo zanimljivo i vrlo slojevito napiše knjigu tako da ona bude jednaka i za decu i za odrasle. Ova knjiga je primer kako se može vrlo mudro pisati za decu i kako je pisati za decu mnogo teže od pisanja za odrasle. Pred savremenim piscem stoji vrlo odgovoran zadatak da bude toliko jednostavan i toliko zanimljiv u isto vreme i da bude toliko mudar da u toj knjizi mogu svi uživati – rekla je predsednica žirija i dodala da „Uvod u njivu” pripada toku modernizma po kome su poznati Milovan Danojlić i Desanka Maksimović. 

Književni
Laureat Rade Tanasijević sa predsednikom Nenadom Stankovićem

Primajući nagradu laureat Rade Tanasijević rekao je da je ganut pažnjom koju jedna mala sredina ukazuje svom autoru.

‒ Postoje pesnici koji liče na svoju poeziju i postoje pesnici koji ne liče na svoju poeziju. Gordana Brajović liči na svoju poeziju, a poezija Gordane Brajović je lepa. Književno delo naše rano preminule književnice je obimno i složeno i o njemu treba da govore profesori fakulteta i književni kritičari – rekao je Tanasijević i dodao da je Gordana bila svetska putnica, ali da je njen zavičaj bio obližnji Subotinac i njen maternji jezik, onaj na kojem je pisala. 

Rade Tanasijević koji je poreklom iz sela Draževca pored Beograda, poručio je mališanima koji su prisustvovali današnjoj ceremoniji da pre nego što pohitaju da upoznaju svet, najpre upoznaju svoj kraj.

‒ Pre nego krenete na veliko putovanje preporučujem da najpre upoznate svoje selo, svoju ulicu, svoj grad. Ako vam se učini da u vašem selu nema ničeg neobičnog raspitajte se da li je baš tako. Aleksinački Draževac ima svog brata istoimenika 30-ak kilometara od Beograda iz koga ja dolazim. Upamtite ma kuda krenuli ma kuda pošli sa ciljem ili bez njega uvek ponesite kišobran za dvoje – poručio je ovogodišnji laureat. 

Danas su uručene i nagrade najboljim učesnicima Književnog konkursa „Gordana Brajović”, a među nagrađenim đacima i školama našle su se i dve devojčice iz Avganistana, koje trenutno žive u Banji Koviljači i koje su svoje nagrađene radove napisale na srpskom jeziku.

Poslednji dan manifestacije započeo je u Subotincu, promovisanjem Zbornika nagrađenih radova.

Književni
Promocija Zbornika u Subotincu

Na kraju festivala, nagrađenima u čast, premijerno je izvedena predstava „Poleteću”, po tekstu Vesne Ćorović Butrić, prošlogodišnjeg laureata, a u režiji Milivoja Mlađenovića. U ovom komadu svoje glumačko umeće pokazali su polaznici Studija glume Centra za kulturu i umetnost.

Književni

Pored ovog komada, u kome su u nekim trenucima mališani i samoinicijativno učestvovali, posebno im se dopao nastup i druženje sa poznatim glumcem i voditeljem dečjih emisija Osmanom Ahmedom.

Osman Ahmed

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

five × two =