Književni

Награде и представа на завршници Горданиних дана

Свечаном церемонијом у Дому културе на којој су додељене награде овогодишњем лауреату, ученицима и школама и премијерним извођењем представе „Полетећу” у част награђених данас је спуштена завеса на 22. Књижевне сусрете „Гордана Брајовић”. Свечаност је отпочела минутом ћутања за недавно преминуле књижевнике Добрицу Ерића и Гроздану Олујић.

Književni

Поред представника локалне власти, књижевних стваралаца за децу, бројних школараца и њихових наставника, свечаној завршници манифестације присуствовали су Раде и Вук Брајовић, супруг и син покојне Гордане Брајовић.

‒ Овај фестивал одржавамо пре свега захваљујући породици наше Гордане Брајовић и захваљујући локалној самоуправи из Алексинца. Трећи учесник у овом фестивалу ‘Вечерње новости’ су испале из композиције ове године, али довољни смо ми да би овај фестивал трајао ‒ поручио је у уводном обраћању председник општине Алексинац, Ненад Станковић. 

Književni
Проф. др Зорана Опачић са награђеном ученицом

Овогодишњи трочлани жири за најбољу књигу намењену деци одабрао је „Увод у њиву”, аутора Радета Танасијевића из околине Београда. Ово дело је мудро опомињање на заборављеност везе човека и природе, рекла је председница жирија проф. др Зорана Опачић, додајући да је то било преко потребно српској књижевности за децу у данашњем ужурбаном и отуђеном свету.

‒ Писац ове књиге је успео да врло занимљиво и врло слојевито напише књигу тако да она буде једнака и за децу и за одрасле. Ова књига је пример како се може врло мудро писати за децу и како је писати за децу много теже од писања за одрасле. Пред савременим писцем стоји врло одговоран задатак да буде толико једноставан и толико занимљив у исто време и да буде толико мудар да у тој књизи могу сви уживати – рекла је председница жирија и додала да „Увод у њиву” припада току модернизма по коме су познати Милован Данојлић и Десанка Максимовић. 

Književni
Лауреат Раде Танасијевић са председником Ненадом Станковићем

Примајући награду лауреат Раде Танасијевић рекао је да је ганут пажњом коју једна мала средина указује свом аутору.

‒ Постоје песници који личе на своју поезију и постоје песници који не личе на своју поезију. Гордана Брајовић личи на своју поезију, а поезија Гордане Брајовић је лепа. Књижевно дело наше рано преминуле књижевнице је обимно и сложено и о њему треба да говоре професори факултета и књижевни критичари – рекао је Танасијевић и додао да је Гордана била светска путница, али да је њен завичај био оближњи Суботинац и њен матерњи језик, онај на којем је писала. 

Раде Танасијевић који је пореклом из села Дражевца поред Београда, поручио је малишанима који су присуствовали данашњој церемонији да пре него што похитају да упознају свет, најпре упознају свој крај.

‒ Пре него кренете на велико путовање препоручујем да најпре упознате своје село, своју улицу, свој град. Ако вам се учини да у вашем селу нема ничег необичног распитајте се да ли је баш тако. Алексиначки Дражевац има свог брата истоименика 30-ак километара од Београда из кога ја долазим. Упамтите ма куда кренули ма куда пошли са циљем или без њега увек понесите кишобран за двоје – поручио је овогодишњи лауреат. 

Данас су уручене и награде најбољим учесницима Књижевног конкурса „Гордана Брајовић”, а међу награђеним ђацима и школама нашле су се и две девојчице из Авганистана, које тренутно живе у Бањи Ковиљачи и које су своје награђене радове написале на српском језику.

Последњи дан манифестације започео је у Суботинцу, промовисањем Зборника награђених радова.

Književni
Промоција Зборника у Суботинцу

На крају фестивала, награђенима у част, премијерно је изведена представа „Полетећу”, по тексту Весне Ћоровић Бутрић, прошлогодишњег лауреата, а у режији Миливоја Млађеновића. У овом комаду своје глумачко умеће показали су полазници Студија глуме Центра за културу и уметност.

Književni

Поред овог комада, у коме су у неким тренуцима малишани и самоиницијативно учествовали, посебно им се допао наступ и дружење са познатим глумцем и водитељем дечјих емисија Османом Ахмедом.

Osman Ahmed

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

five − 3 =