Na području opštine Aleksinac: Pravoslavni vernici proslavljaju Božić

Pravoslavni vernici po julijanskom kalendaru danas praznuju drugi, od tri božićna dana koja su u crkvenom kalendaru obeležena crvenim slovima. Danas se proslavlja Sabor presvete Bogorodice koji crkva posvećuje Bogomajci u znak zahvalnosti što je rodila Spasitelja, dok se trećeg dana slavi sveti arhiđakon Stefan.

Proslava Božića u hramovima i crkvama na području opštine Aleksinac za ovdašnje pravoslavne vernike započeta je ponoćnom liturgijom, u čast praznika rođenja Hristovog.

Svečano je bilo i u aleksinačkom Hramu „Sveti Nikola” gde se u porti okupio veliki broj vernika. Slično je bilo i u žitkovačkoj crkvi „Svetog Arhangela Gavrila” gde su službu vršili sveštenici Aleksandar Lukić i Milan Živanović.

U Gredetinu u Crkvi „Pokrova Presvete Bogorodice” gde je služio paroh Radiša Lazić, posebno je svečano bilo za najmlađe. Zahvaljujući Mesnoj zajednici Gredetin za njih je bilo obezbeđeno pedesetak novogodišnjih paketića. Ljudi iz ove mesne zajednice, predvođeni predsednikom Novicom Stevanovićem, su prisutnoj deci iz Gredetina i Krušja, odnosno područja koje opslužuje crkva, podelili poklone na Badnje veče i ulepšali im božićne praznike. Ovde je i prvi put, osim tradicionlnog paljenja badnjaka, organizovan veliki vatromet.

Autor naslovne fotografije: Hadži Miodrag Miladinović.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

six + eleven =