На подручју општине Алексинац: Православни верници прослављају Божић

Православни верници по јулијанском календару данас празнују други, од три божићна дана која су у црквеном календару обележена црвеним словима. Данас се прославља Сабор пресвете Богородице који црква посвећује Богомајци у знак захвалности што је родила Спаситеља, док се трећег дана слави свети архиђакон Стефан.

Прослава Божића у храмовима и црквама на подручју општине Алексинац за овдашње православне вернике започета је поноћном литургијом, у част празника рођења Христовог.

Свечано је било и у алексиначком Храму „Свети Никола” где се у порти окупио велики број верника. Слично је било и у житковачкој цркви „Светог Архангела Гаврила” где су службу вршили свештеници Александар Лукић и Милан Живановић.

У Гредетину у Цркви „Покрова Пресвете Богородице” где је служио парох Радиша Лазић, посебно је свечано било за најмлађе. Захваљујући Месној заједници Гредетин за њих је било обезбеђено педесетак новогодишњих пакетића. Људи из ове месне заједнице, предвођени председником Новицом Стевановићем, су присутној деци из Гредетина и Крушја, односно подручја које опслужује црква, поделили поклоне на Бадње вече и улепшали им божићне празнике. Овде је и први пут, осим традиционлног паљења бадњака, организован велики ватромет.

Аутор насловне фотографије: Хаџи Миодраг Миладиновић.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

thirteen − six =