Pijaca

Највише се пазари суво воће

Према традицији, богата трпеза је саставни део празновања Бадњег дана и Божића. Сви они који још нису стигли да купе потребне намирнице могу да се препусте понуди алексиначке Зелене пијаце. Како је данас последњи дан Божићног поста, суво и свеже воће је незаобилазни део посног обеда. То је највероватније и разлог зашто за сувим шљивама, орасима и смоквама влада велико интересовање купаца.

На пијаци се суве шљиве могу пазарити по цени од 250 до 300 динара у зависности да ли су са коштицом или без, док за килограм ораха треба издвојити 500-600 динара. Јабуке коштају од 50 до 70 динара, цена мандарина је од 150 до 200, док су наранџе 100 динара.

Badnji dan

Пасуљ је 300 динара, а данас на пијаци влада велико интересовање и за бобом чија се цена креће од 300 до 350 динара за килограм. Кисели купус је од 80 до 100 динара, док је свежи 30. Кромпир је 50, а шаргарепа 80 динара, зелена салата 20, а килограм белог лука 500 динара. На тезгама се још може наћи свежа паприка и њена цена је 200 динара по килограму, док комад свеже љуте папричице стаје 10 динара.

Понуда пијаце јуче и данас богата је и за један нови артикл. Ко год није стигао да оде ван града, бадњак може набавити по цени од 50 до 100 динара, у зависности од величине и аранжмана.

Међутим, и поред солидне понуде, продавци на пијаци нису баш задовољни пазаром, јер је ове године приметан мањи број купаца. Ипак, велике су гужве у маркетима где је понда слична.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

9 + five =