Pijaca

Na pijaci više nema „jeftinih” tezgi: Prodavci „bojkotuju” licitaciju

Oglas o javnom nadmetanju za izdavanje u zakup pijačnih tezgi i magacinskog prostora na aleksinačkoj Zelenoj pijaci, koji su nedavno raspisale „Komunalne usluge”, izazvao je buru negodovanja dosadašnjih zakupaca. Korisnici tezgi su bili iznenađeni cenom od 38.800 za šestomesečni zakup. Pojedinci kažu da je ona znantno veća u odnosu na dosadašnjih 26 hiljada dinara i najavljuju da neće učestvovati u nadmetanju za novi zakup tezgi. Pored mesečnog ili polugodišnjeg zakupa koji podrazumeva rezervaciju tezge, prodavci moraju da izdvoje i dodatnih 230 dinara za dnevnu zakupninu.

U JKP „Komunalne usluge” kažu da se cene ne menjaju već godinama i da su istovetne cene bile i kod prethodnog zakupa, ali da, nakon rekonstrukcije pijace, u ponudi više nema tezgi bez boksa, odnosno da zakupci više ne mogu da licitiraju za tu jeftiniju varijantu.

‒ Finansijer izgradnje nove pijace je zahtevao da sve tezge po projektu budu standardne sa boksom koji se zaključava, a cena takvog zakupa je ostala nepromenjena u odnosu na raniji period – kaže direktor „Komunalnih usluga” Budimir Marković, uz napomenu da na pijaci postoji video nadzor i obezbeđenje koje čuva propisno ostavljenu robu.

Prodavci na Zelenoj pijaci do sada su uglavnom koristili otvorene tezge bez mogućnosti ostavljanja robe, pa su sada, iako se radi o starim cenima kako tvrde nadležni, za njih ponuđeni uslovi uglavnom neprihvatljivi.

Njima će slobodne tezge biti na raspolaganju i samo kao dnevnim zakupcima, ali u tom slučaju neće moći da ostavljaju robu i da imaju rezervisani prodajni prostor.

Prodavcima na pijaci ovih dana je podeljeno i obaveštenje od strane „Komunalnih usluga” da oni koji nisu zakupili tezge ne mogu da koriste boksove van radnog vremena, niti da ostavljaju robu u njima, pod pretnjom da će ona biti uklonjena.

Pijaca

Licitacija koja je u toku, daće i odgovor da li će zakupci imati razumevanja za komforniji prodajni standard za koji će morati da izdvajaju i više novca u odnosu na ranije. U „Komunalnim uslugama” za sada ne razmišljaju o eventualnom smanjenju zakupa i kažu da je prodavcima na raspolaganju dnevni zakup, a „pravim” poljoprivrednicima, kada je manji broj zakupljenih tezgi, i mogućnost da dođu do boljeg mesta.

Da dosadašnji zakupci tezgi ne nameravaju da ponovo rezervišu mesta pokazuje i prvi dan licitacije, odnosno, kako smo nezvanično saznali, danas nije bilo zainteresovanih kandidata. Većina prodavaca sa kojima smo danas razgovarali kažu nam da će i sutra biti ista situacija.

 

2 komentara

  1. Ovaj direktor reče da imaju čuvare i video nadzor,to je notorna laž koju svako može da proveri. Isto kao što im radi novi mokri čvor(wc),na novoj pijaci. Ne daj bože da se neko onesvesti nema česme u pijaci da se zahvati vode. A da su cene zakupa iste,takodje je neistina jer ljudi koji su imali zakup tezgi sa boksom u suterenu su plaćali 26000 din na šestomesečnom nivou,što se takođe da proveriti. Ne mogu ni da se ne osvrnem na”komfor”tezgi,koje su odrađene tek da budu tu, možete se i lično uveriti nijedan var nije obrađen,nitne stavljane negde negde, lim tanak ko papir neobrađen,neko će se tu i povrediti a onda treba tužiti komunalno ako dođe do povrede. Higijena nula! Ispod tezgi iskotiće se krokodili u šta se takođe može uveriti svako! Toliko bih imao na temu komfora i ostalog. U koliko sumnjate u ovo možete se lično uveriti na “terenu”!
    Teško da mogu povratiti pare koje je “drugi”(EU),uložio u pijacu!

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

eleven + eleven =