Morava mirna, u Aleksincu nema opasnosti od poplava

I dok u pojedinim delovima Srbije, usled najavljenih padavina, postoji bojazan od izlivanja reka i lokalnih vodotokova, u Aleksincu je za sada situacija redovna i nema opasnosti od poplava. Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda na mernom mestu kod mosta u Aleksincu nivo Južne Morave je 84 centimetra ispod nivoa uobičajenog za ovo doba godine, što je daleko ispod granice redovne odbrane od poplava. Tačnije, vodostaj Južne Morave je skoro četiri metra ispod kote kada se preuzimaju uobičajene mere odbrane, a od juče je u porastu za svega nekoliko centimetara.

Na današnjoj sednici Okružnog štaba za vanredne situacije Nišavskog upravnog okruga, konstatovano je da novoizgrađeni bedem kod Vitkovca predstavlja adekvatnu zaštitu i da za sada nema potencijalne opasnosti.

Na sastanku je istaknuto i da se prati stanje na Bovanskoj brani, koje je trenutno pod kontrolom. Za sada ne stižu informacije da bujični potoci na teritoriji opštine ugrožavaju okolne površine.

Kritična tačka je na granici sa opštinom Aleksinac, u kruševačkoj opštini. Kada je reč o vodotokovima prvog reda, na sastanku Okružnog štaba rečeno je da je kritična tačka kod mesta Đunis na Južnoj Moravi, te da se ovde nivo reke prati 24 sata.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda u sredu nas očekuju nepogode, a kišovito vreme moguće je sve do kraja nedelje. Ipak u ovom delu Srbije biće toplije nego u ostalim krajevima. Minimalna temperatura biće od 6 do 9 stepeni, a maksimalna dnevna od 17 do 26 stepeni, koliko nas očekuje u nedelju.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − one =