Морава мирна, у Алексинцу нема опасности од поплава

И док у појединим деловима Србије, услед најављених падавина, постоји бојазан од изливања река и локалних водотокова, у Алексинцу је за сада ситуација редовна и нема опасности од поплава. Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода на мерном месту код моста у Алексинцу ниво Јужне Мораве је 84 центиметра испод нивоа уобичајеног за ово доба године, што је далеко испод границе редовне одбране од поплава. Тачније, водостај Јужне Мораве је скоро четири метра испод коте када се преузимају уобичајене мере одбране, а од јуче је у порасту за свега неколико центиметара.

На данашњој седници Окружног штаба за ванредне ситуације Нишавског управног округа, констатовано је да новоизграђени бедем код Витковца представља адекватну заштиту и да за сада нема потенцијалне опасности.

На састанку је истакнуто и да се прати стање на Бованској брани, које је тренутно под контролом. За сада не стижу информације да бујични потоци на територији општине угрожавају околне површине.

Критична тачка је на граници са општином Алексинац, у крушевачкој општини. Када је реч о водотоковима првог реда, на састанку Окружног штаба речено је да је критична тачка код места Ђунис на Јужној Морави, те да се овде ниво реке прати 24 сата.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода у среду нас очекују непогоде, а кишовито време могуће је све до краја недеље. Ипак у овом делу Србије биће топлије него у осталим крајевима. Минимална температура биће од 6 до 9 степени, а максимална дневна од 17 до 26 степени, колико нас очекује у недељу.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 × 1 =