Skupština

Manje vremena pred skupštinskom govornicom?

Od naredne sednice, aleksinački odbornici imaće ograničeno vreme od osam minuta, odnosno pet minuta za diskusiju i tri minuta za dodatno obrazloženje, po tački dnevnog reda. Tačnije svaki odbornik po jednoj tački će moći da dobije reč najviše dva puta, dok je do sada broj javljanja bio neograničen. Ovo između ostalog predviđa novi poslovnik, koji je juče usvojen većinom glasova odbornika vladajućih partija, ali uz oštru kritiku i nezadovoljstvo dela opozicije.

Skupština
Dragan Milojević

Sekretar Skupštine opštine Dragan Milojević u razgovoru za naš sajt potvrdio je da je usvojeni poslovnik u skladu sa zakonskim izmenama, rekavši da ovim nisu ukinuta neka velika prava odbornika. Odbornik koji je dobio uvredu od kolege za skupštinskom govornicom ima pravo na repliku u trajanju od tri minuta, dok je pravo replike na repliku novim poslovnikom ukinuto.

Šef svake odborničke grupe, predsednik opštine, njegov zamenik, kao i član Opštinskog veća imaju pravo da govore do 10 minuta po svakoj tački dnevnog reda.

Usvajanju novog poslovnika najviše se protivio odbornik Ivan Dimić iz DSS-a, tražeći na početku sednice da se ova tačka skine sa dnevnog reda. On smatra da usvojeni pravilnik više ograničava prava odbornika u odnosu na prethodni, što je potvrdio i u izjavi za Alpres.

Skupština
Ivan Dimić

‒ Po novom poslovniku sadašnja vlast je odlučila da se obračuna sa opozicijom smanjenjem prostora za diskusiju, ograničavanjem prava na repliku. Sve ono što se već primenjivalo u republičkom parlamentu od strane Maje Gojković i naprednjaka, zbog čega je na kraju došlo do bojkota parlamenta od strane opozicije, priprema se i ovde. Ovde je cilj da se opozicija ograniči na minimalno izlaganje i da skupštine traju 15-ak minuta kako bi oni izglasali to što treba da izglasaju i da sve drugo ostane u magli. Možda mora da se donese novi poslovnik, ali ne ovakav to je sigurno – smatra Dimić. 

Skupština
Miodrag Veljković

Interesantno da je amandmane koje je većina i usvojila na poslovnik podneo odbornik iz vladajućeg SNS-a Miodrag Veljković, koji je uspeo da izdejstvuje i dodatne minute za šefove odborničkih grupa i same odbornike.

‒ Primera radi dodato je još po tri minuta na drugo javljanje odbornika, što prvobitno nije bilo predviđeno poslovnikom. Znači jedna odbornička grupa od šest odbornika po svakoj tački može da govori sat vremena. Ako ima 24 tačaka dnevnog reda, znači jedna odbornička grupa bilo opoziciona ili poziciona, može da govori 24 sata o temi celog skupštinskog zasedanja – kaže Veljković. 

Veljković je u svojim amandmanima zatražio da šef odborničke grupe, osim na deset minuta uvodnog govora, ima i dodatnih pet minuta koji mu sleduju kao odborniku.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

twenty − fourteen =