Maline

Maline beru južnjačke ruke

Kako maline u Zapadnoj Srbiji polako zru, tako se javlja sve veća potreba za beračima. Vlasnici malinjaka se ne ustručavaju da radnike traže i u našim krajevima, pa je poslednjih godina sve više oglasa u kojima se potražuju berači. Da je ovo dobar, ali ne baš lak način da se zaradi solidna suma novca za dvadesetak dana aktivnog rada svedoče naši sugrađani koji se i ove godine spremaju da krenu put Ivanjice i Arilja.

U skoro svim ponudama za angažovanjem obezbeđeni su smeštaj i hrana, a koliko poslodavci brinu o njihovom kvalitetu govore prošlogodišnji berači.

‒ Ja takvu gozbu nemam ni kod kuće. Uz tri obroka dnevno sa hladnim osveženjem i kafom, pored celodnevnog branja, za dvadesetak dana ugojio sam se pet kilograma ‒ kaže jedan naš sugrađanin koji poslednjih nekoliko godina svakog leta „gostujeˮ u malinjaku. 

Naravno, nisu svuda uslovi idealni, ali prema rečima berača malina u 90% slučajeva smeštaj je „bolji nego u hoteluˮ.

Savet za one koji prvi put odlaze u berbu jeste da se dobrano raspitaju o poslodavcu i da ne zaborave jedno, postoji mogućnost plaćanja po ubranom kilogramu ili po dnevnici koja je ove godine oko 20 evra.

Svi oni koji ne žele da putuju ovako daleko, mogu da se oprobaju i nešto bliže u berbi višanja ili kao sezonski radnici u lokalnim hladnjačama, ali tu važe neki drugi uslovi.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

ten − 5 =