Maline

Малинe беру јужњачке руке

Како малине у Западној Србији полако зру, тако се јавља све већа потреба за берачима. Власници малињака се не устручавају да раднике траже и у нашим крајевима, па је последњих година све више огласа у којима се потражују берачи. Да је ово добар, али не баш лак начин да се заради солидна сума новца за двадесетак дана активног рада сведоче наши суграђани који се и ове године спремају да крену пут Ивањице и Ариља.

У скоро свим понудама за ангажовањем обезбеђени су смештај и храна, а колико послодавци брину о њиховом квалитету говоре прошлогодишњи берачи.

‒ Ја такву гозбу немам ни код куће. Уз три оброка дневно са хладним освежењем и кафом, поред целодневног брања, за двадесетак дана угојио сам се пет килограма ‒ каже један наш суграђанин који последњих неколико година сваког лета „гостујеˮ у малињаку. 

Наравно, нису свуда услови идеални, али према речима берача малина у 90% случајева смештај је „бољи него у хотелуˮ.

Савет за оне који први пут одлазе у бербу јесте да се добрано распитају о послодавцу и да не забораве једно, постоји могућност плаћања по убраном килограму или по дневници која је ове године око 20 евра.

Сви они који не желе да путују овако далеко, могу да се опробају и нешто ближе у берби вишања или као сезонски радници у локалним хладњачама, али ту важе неки други услови.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

two × 1 =