LU Srndac

LU „Srndać”: Akcija brojanja divljači u nedelju

Neupućeni smatraju da su lovci samo ljudi koji zimi nedeljom odlaze u polje da ulove životinje. Međutim, ta slika je malo drugačija. Lovci su, pre svega, sportisti koji brinu o životinjama, pa nije retkost da se iz lova vrate praznih rančeva. Biti lovac podrazumeva i učešće u akcijama koje organizuje udruženje radi kontrole i poboljšanja uslova za opstanak divljači u lovištu.

Jednu takvu akciju imaće članovi Lovačkog udruženja „Srndać” iz Žitkovca ovog vikenda. Akcija brojanja divljači će biti održana u nedelju, 15. marta, od 8 sati i ona je obavezna za sve članove. U slučaju neodazivanja, naplaćuje se 1000 dinara.

− Cilj akcije je da se utvrdi brojno stanje divljači na našem terenu: fazana, zeca, jarebica, prepelica… Zborna mesta su Donji Adrovac kod preduzeća „Maksi-ko”, Žitkovac kod Crepane, Moravac mostić prema šljunkari „Nokić”, Nozrina kod nozrinskog groblja, Tešica Plaskija kod mlina i Gredetin kod Vladine prodavnice na raskrsnici – kaže Jovica Milenković, lovočuvar u LU „Srndać”.

Pored brojanja divljači u proleće, lovci zimi vrše prihranu i iznošenje soli, tokom jeseni prave hranilišta i pojilišta, čiste stare izvore, a jedna od obaveza lovaca je i uklanjanje štetočina.

Da uprava LU „Srndać” brine o svom lovištu pokazuje i činjenica da je za jun zakazana prva, a pred lovnu sezonu druga akcija puštanja mladih fazana.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

17 − 9 =