Корона није уплашила Алексинчане, али их забринула

На први поглед у Алексинцу и на његовим улицама живот тече уобичајним током и као да Алексинчани нису много узнемирени због светске појаве вируса ЦОВИД-19. Додуше, они који су на друштвеним мрежама могу све и свашта да прочитају. Од тога да наводно већ има заражених Алексинчана, па до баналних ствари да, рецимо, све проблеме око вируса решава бели лук.

Оно што је приметно у појединим алексиначким трговинама је повећана куповина брашна, шећера и уља, а о потрагама за маскама је сувише и причати. Осим у апотекама, траже се и у пољопривредним радњама као и у фарбарама. Неки су ову прилику, односно неприлику, добављачи или продавци, искористили и подигли цене хируршких маски, па оно што је пре неколико недеља коштало десетак динара сада је у појединим трговинама и петоструко скупље.

Приметан је и недостатак средстава за дезинфекцију, а тамо где га има продаје се у ограниченим количинама. У апотеци Арника, такозваној државној, у преподневним сатима могла су се купити паковања од 400 грама, али сваки купац имао је право само на једно паковање. У неформалном разговору сазнали смо да понестаје и амбалажа запаковање ових хемикалија, па остаје нада да ће почетком следеће недеље бити испорука нових количина.

У апотекарским установама шаренолико је и понашање апотекара. Док један део апотекара делује веома опуштено, у неким од алексиначких апотека целокупно особље носи заштитне маске.Очитоје да се наши суграђани нису претерано уплашили вируса, али да стрепња ипак постоји.

Неодговорно понашање учесника на друштвеним мрежама који износе неистине о наводним случајевима заражених Алексинчана сигурно недоприносе превазилажењу свих потешкоћа које се јављају услед наших сазнања да је вирус стигао и на простор Србије. Безвезни су и поједини савети који се могу прочитати, попут оних да бели лик треба кувати и пити као чај.

Сигурноје да треба јести поврћа и воћа, па и бели лук. Наравно, он је по мишљењу стручњака користан,али није решење за све наше недаће када је у питању грип.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

4 + nine =