Crvena

Lečić i Grabež pred aleksinačkom publikom

Publika u aleksinačkom Domu kulture sinoć je imala priliku da pogleda predstavu „Crvena” Budva Grad tetara, koju je po tekstu američkog pisca Džona Logana režirao crnogorski reditelj Danilo Marunović. Ovom duodramom predstavili su se glumci Branislav Lečić i Marko Grabež.

Grabež
Marko Grabež u predstavi “Crvena”; foto: J.R. 

˗ Obračun sa jeftinim populizmom – ovako je svoj komad „Crvena” opisao mladi reditelj Danilo, istakavši da je on snažno zastupanje velike umetnosti, verovatno one koju su potisnule nove savremene forme.

Kroz unutrašnji sukob iskusnog umetnika Marka Rotka i njegovo sučeljavanje sa mladim pomoćnikom Kenom, ovde se otvaraju brojna pitanja, kako ona o vrednostima u umetnosti, odnosno slikarstvu, tako i pitanja spremnosti da prihvatimo promene koje nameće savremeno društvo. Rotko, kojeg tumači Branislav Lečić, sve vreme sebi postavlja pitanje kako da zadrži svoje dostojanstvo velikog umetnika, ali i da odoli izazovima komercijalnih slasti koje mu se nameću. Sa druge strane njegov pomoćnik Ken, predstavnik je mlađe generacije, koja je dokučila smisao pop-arta, ali koja ne želi da podlegne pritiscima materijalističkog društva.

Lečić
Branislav Lečić kao Mark Rotko; foto: J. R. 

Priča iz malog njujorškog ateljea, gde se dešava radnja, ne govori samo o odnosima u umetnosti već kroz filozofsku raspravu otkriva dileme mnogih od nas – kako da se prevaziđe prošlost, ali da se ne naruše sopstvena životna uverenja i poklekne pred besmislom.

Na kraju izvođenja komada i aplauza publike u prepunoj sali Doma kulture, glumac Branislav Lečić, prisutne je pozdravio rečima da i gledalište malih gradova, poput Aleksinca, ima pravo da vidi nešto kvalitetno, što ne potpada pod mejnstrim.

Crvena

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × four =