Kvantorijum oduševio gimnazijalce

Zahvaljujući saradnji Aleksinačke gimnazije sa Nacionalnim istraživačkim državnim univerzitetom „Lobačevski” iz Nižnjeg Novgoroda u okviru projekta bilingvalne nastave, mobilni naučno-tehnološki park Kvantorijum danas je posetio Aleksinac.

Reč je o kombinovanom vozilu u čijoj se unutrašnjosti nalaze savremeno opremljene laboratorije koje pružaju mogućnost da deca urone u virtuelni svet i upoznaju se sa naprednim istraživanjima, savremenim tehnologijama i profesijama.

− Učenici naše škole su danas imali priliku da prisustvuju radionicama iz oblasti robotike, dizajna, virtuelne realnosti i robotehnike. Imamo čast da je sa nama pored pet asistenata i gospodin Konstantin Kemajev, predstavnik Nižnjenovgorodske školske uprave − rekla je Danijela Veljković, direktorka Aleksinačke gimnazije. 

Gosti iz Rusije imali su nekoliko konstruktivnih predloga za unapređenje rada Aleksinačke gimnazije, a to je pre svega uključivanje lektora u dvojezičnu nastavu. Zatim, reči je bilo o nizu zajedničkih projekata iz oblasti bilingvalne nastave isključivo u vezi sa predmetima fizika, matematika, biologija, hemija i ruski jezik, kao i mogućnostima za apliciranje na konkursima kod Ministarstva obrazovanja Ruske Federacije. Takođe, dobili su ponudu za usavršavanje profesora bilingvalnih odeljenja, kao i za nešto češće posete aleksinalkih đaka Nižnjem Novgorodu, a i drugim univerzitetima u Ruskoj Federaciji.

− Mi kao profesori Aleksinačke gimnazije očekujemo da će broj zainteresovanih đaka za studiranje u Ruskoj Federaciji nakon ove posete biti još veći − dodala je direktorka Veljković. 

Realizacija današnjeg projekta u Aleksinačkoj gimnaziji je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Ruske Federacije i Ruskog doma u Beogradu i jedan je od rezultata dugogodišnje saradnje Aleksinčana sa fakultetom u Nižnjem Novgorodu.

Više fotografija možete naći na Fejsbuk stranici Radio Aleksinca.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

2 × 5 =