Кванторијум одушевио гимназијалце

Захваљујући сарадњи Алексиначке гимназије са Националним истраживачким државним универзитетом „Лобачевски” из Нижњег Новгорода у оквиру пројекта билингвалне наставе, мобилни научно-технолошки парк Кванторијум данас је посетио Алексинац.

Реч је о комбинованом возилу у чијој се унутрашњости налазе савремено опремљене лабораторије које пружају могућност да деца уроне у виртуелни свет и упознају се са напредним истраживањима, савременим технологијама и професијама.

− Ученици наше школе су данас имали прилику да присуствују радионицама из области роботике, дизајна, виртуелне реалности и роботехнике. Имамо част да је са нама поред пет асистената и господин Константин Кемајев, представник Нижњеновгородске школске управе − рекла је Данијела Вељковић, директорка Алексиначке гимназије. 

Гости из Русије имали су неколико конструктивних предлога за унапређење рада Алексиначке гимназије, а то је пре свега укључивање лектора у двојезичну наставу. Затим, речи је било о низу заједничких пројеката из области билингвалне наставе искључиво у вези са предметима физика, математика, биологија, хемија и руски језик, као и могућностима за аплицирање на конкурсима код Министарства образовања Руске Федерације. Такође, добили су понуду за усавршавање професора билингвалних одељења, као и за нешто чешће посете алексиналких ђака Нижњем Новгороду, а и другим универзитетима у Руској Федерацији.

− Ми као професори Алексиначке гимназије очекујемо да ће број заинтересованих ђака за студирање у Руској Федерацији након ове посете бити још већи − додала је директорка Вељковић. 

Реализација данашњег пројекта у Алексиначкој гимназији је под покровитељством Министарства просвете Руске Федерације и Руског дома у Београду и један је од резултата дугогодишње сарадње Алексинчана са факултетом у Нижњем Новгороду.

Више фотографија можете наћи на Фејсбук страници Радио Алексинца.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

nineteen + thirteen =