Aleksinac korona virus

Korona u Aleksincu: Ozvaničen i drugi slučaj

Aleksinac je na listi gradova koji imaju najmanji broj potvrđenih slučajeva koronavirusa. Prema zvaničnim podacima, za sada je na teritoriji cele opštine prisustvo virusa potvrđeno kod dvoje ljudi. I to su poslednji podaci, koji su juče objavljeni na sajtu COVID19.

Ono što Aleksinčane još interesuje, a za sada je pitanje bez odgovora, jeste koliko je ljudi sa područja opštine testirano na virus.

Prvi slučaj koronavirusa u Aleksincu je zabeležen 28. marta, a kako smo nezvanično saznali, radi se o mlađoj ženi koja je nakon kraćeg zadržavanja u niškom Kliničkom centru otpuštena iz bolnice. Da je u Aleksincu potvrđen i drugi slučaj obelodanjeno je 4. aprila kada je Savez pčelarskih organizacija Srbije objavio saopštenje da je njihov predsednik dr Rodoljub Živadinović, koji je i direktor Doma zdravlja u Aleksincu, pozitivan na Kovid-19.

Da je u opštini veliki broj pacijenata sa respiratornim tegobama i povišenom temperaturom potvrđuje to što je kovid ambulanta u Žitkovcu zbog povećanog obima posla morala da otpočne 24-časovni rad u dve smene. Ipak u ovoj ordinaciji se još ne uzimaju uzorci za testove na koronavirus, već se nakon analiza krvi i eventualno rendgen snimanja, ukoliko ima indikacija pacijenti šalju dalje u Niš ili vraćaju na kućno lečenje.

Dobra stvar je što se i kovid ordinacije pripremaju za uzimanje uzoraka za testove na koronavirus, a kako je ranije najavio direktor Doma zdravlja u Aleksincu uskoro bi trebalo da otpočne obuka sestara za uzimanje briseva. Kada se završi obuka i otpočne uzorkovanje u Žitkovcu, tada ćemo verovatno imati i bolji uvid u evidenciju o broju testiranih i potvrđenih slučajeva na koronavirus u aleksinačkoj opštini.

Inače za sada je, prema podacima sa sajta Covid19 statistike, 335 Aleksinčana u samoizolaciji.

Što se potvrđenih slučajeva u okruženju tiče, zvanično je najviše obolelih u Nišu 90, Kruševcu 55, zatim slede Prokuplje sa pet i Svrljig sa tri potvrđena slučaja. U Merošini, Sokobanji i Ražnju za sada nijedan građanin nije pozitivan na Kovid-19, bar prema zvaničnoj statistici.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

18 + three =