Deponije

Komunalci uklanjaju deponije i poručuju „na potezu su građani”

Zbog nesavesnog ponašanja građana prema životnoj sredini koje uzrokuje nicanje divljih deponija na svakom koraku i u aleksinačkoj opštini na snazi je „crveni alarm”. Iako se smatra da se ovaj zločin prema prirodi i ljudima dešava u noćnim satima, nije isključeno da se đubre i u po’ bela dana baca pored puteva, na njivama, u blizini stambenih objekata, škola, vrtića. Na mnoge novonastale ilegalne deponije svakodnevno nam ukazuju i čitaoci našeg sajta, a zbog svega ovoga pune ruke posle imaju i u JKP „Komunalne usluge”.

– Krenuli smo sa uklanjanjem deponija najpre u naselju ‘Vasa Nikolić’ gde je sa prostora nekadašnjeg ‘Deligrada’ uklonjena trećina otpada, a u narednom periodu uklonićemo i ostatak. Potom su uklonjene i deponije na Vojničkom putu kod Romskog groblja i u atarima Lužana i Tešice. Ostalo nam je još pet-šest lokacija na teritoriji samog grada, tri manje deponije na Aleksinačkom Rudniku. Naravno, tu su i deponije iz Žitkovca, Rutevca, Kraljeva, Subotinca, na putu Bradarac-Rutevac. To su standardna mesta koja se već godinama koriste za odlaganje smeća i drugog otpada – kaže rukovodilac Radne jedinice „Čistoća” ovdašnjeg komunalnog preduzeća, Vladan Vuksanović i očekuje da će ukoliko vremenske prilike dozvole čitav posao, predviđen ugovorom sa lokalnom samoupravom, biti završen do kraja godine.

Naš sagovornik apeluje na građane, posebno na stanovnike seoskih naselja da taj takozvani nekomunalni otpad uz prethodni dogovor sa „Komunalnim uslugama” dovezu na gradsku deponiju na lokaciji Lutina česma na Aleksinačkom Rudniku.

– Postoji par lokacija koje su očišćene i mogu da se iskoriste za odlaganje kabastog otpada, ali problem je što građani otpad odlažu odmah pored puta čime vrlo brzo naprave bankinu, prepreku koja zatvara prilaz ostatku prostora. Upravo taj otpad pored puta stvara mogućnost za raznorazne zaraze – napominje Vuksanović.

Na potezu su građani. Jer samo od njih zavisi da li će očišćene lokacije i nadalje ostati takve ili će za vrlo kratko vreme ponovo postati divlje deponije. U suprotnom, „vrzino kolo” se nastavlja.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

six − two =