Ognjena Marija

Ko praznuje Ognjenu Mariju, siguran je u letinu

Iako praznik Svete velikomučenice Marine, u narodu poznatiji kao Ognjena Marija, nije u crkvenom kalendaru upisan crvenim slovom, već potamnjenim, retko ko će se danas usuditi da se prihvati nekog težeg posla.

U narodu se veruje da danas nijedan posao ne može doneti sreću jer je, po verovanju, Ognjena Marija sestra Svetog Ilije i Svetog Pantelejmona. Kao i oni, spada u ognjevite svece iliti gorešnjake. Slave je svi koji su imali štete od groma i oluje, a narodna izreka kaže – Ko praznuje Ognjenu Mariju, siguran je u letinu.

Veliki praznik i neradni dan je godinama unazad okupljao narod na saboru u porti rutevačke crkve, ali ovog puta zbog epidemiološke situacije veliko okupljanje je izostalo. Ostaje samo sećanje starijih meštana tog dela opštine kako su pešaka dolazili na sabor. Neko preko brda, a neko preko skele sa druge strane Morave, ali svi su na vreme stizali na sabor.

Do ove godine, ko nije na današnji dan saborovao, sigurno je vašario u Ražnju. Međutim, zbog ove situacije danas je izostao i vašar iako su očekivanja za posećenost bila velika, jer je danas u ovom mestu i pazarni dan.

Ono što je takođe danas izostalo u Ražnju, jeste i manifestacija „Dani kupine” koja je ove godine trebalo da se održi deveti put.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × two =