Ognjena Marija

Ко празнује Огњену Марију, сигуран је у летину

Иако празник Свете великомученице Марине, у народу познатији као Огњена Марија, није у црквеном календару уписан црвеним словом, већ потамњеним, ретко ко ће се данас усудити да се прихвати неког тежег посла.

У народу се верује да данас ниједан посао не може донети срећу јер је, по веровању, Огњена Марија сестра Светог Илије и Светог Пантелејмона. Као и они, спада у огњевите свеце илити горешњаке. Славе је сви који су имали штете од грома и олује, а народна изрека каже – Ко празнује Огњену Марију, сигуран је у летину.

Велики празник и нерадни дан је годинама уназад окупљао народ на сабору у порти рутевачке цркве, али овог пута због епидемиолошке ситуације велико окупљање је изостало. Остаје само сећање старијих мештана тог дела општине како су пешака долазили на сабор. Неко преко брда, а неко преко скеле са друге стране Мораве, али сви су на време стизали на сабор.

До ове године, ко није на данашњи дан саборовао, сигурно је вашарио у Ражњу. Међутим, због ове ситуације данас је изостао и вашар иако су очекивања за посећеност била велика, јер је данас у овом месту и пазарни дан.

Оно што је такође данас изостало у Ражњу, јесте и манифестација „Дани купине” која је ове године требало да се одржи девети пут.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × three =