solarna_energija

Kako povećati energetsku efikasnost?

Na Međunarodni dan energetske efikasnosti 5. mart stižu nam podaci da se u Srbiji troši dvostruko više energije od svetskog proseka. Zvaničnih podataka za Aleksinac nema, ali praksa pokazuje da je svest kod ovdašnjih građana nedovoljno razvijena i da je pojedinačni doprinos usmeren na povećanje energetske efikasnosti mali. Sve prisutnija zagađenost vazduha u večernjim satima tokom zime ukazuje na preteranu upotrebu fosilnih goriva.

Bratislav Simić
Prof. Bratislav Simić 

‒ Potrebno je što pre pronaći alternativni izvor grejanja. Efikasnost se može podići na viši nivo tako što bi se grad odlučio na izgradnju jedne centralne toplane izvan grada na bio ili termo vode. Na taj način uštedeli bismo energiju kao grad, a i vazduh bi nam bio mnogo čistiji – kaže nam jedno od rešenja Bratislav Simić, profesor fizike u Aleksinačkoj gimnaziji.

Na Svetski dan obeležavanja energetske eefikasnosti, naš sagovornik podseća da nije dovoljno samo da lokalna samouprava brine o efikasnijoj upotrebi energije već da svaki pojedinac u svom domaćinstvu treba da razmišlja kako da smanji potrošnju neobnovljivih izvora energije, kojih je sve manje.

‒ U današnje vreme na najbrži način, a da se primeti u novcu svakog prvog u mesecu, najpre treba zameniti klasične sijalice modernijim led sijalicama koje imaju i do 10 puta manje snage, a daju približno istu svetlost. Zatim prilikom promene malo većih uređaja u domaćinstvu, kao što su električni šporeti, zamrzivači, bojleri, veš mašine i tako dalje, treba uzimati one sa što većom klasom efikasnosti, to jest sa A klasom po mogućnosti da to budu sa tri plusa. Treba uvoditi i pratiti nove tehnologije, uvoditi solarne bojlere, zatim toplotne pumpe pomoću kojih se možemo grejati i do 30 i više procenata jeftinije u odnosu na klasična goriva, kotlove na biomasu, kao i solarne panele za proizvodnju električne energije koji se mogu primeniti na pomenutim uređajima – podseća profesor Simić i dodaje da se na ovaj način obezbeđuje dugoročna ušteda energije, ali i novca. 

Energetska efikasnost
Poruke osnovaca na današnjem obeležavanju Svetskog dana energetske efikasnosti

To je potvrdio i na svom primeru jer se deo njegovog domaćinstva već dve godine greje uz pomoć toplotne pumpe. Iako se na početku čini da je investicija skupa, na duže staze se ona veoma isplati, ističe naš sagovornik, a i postignuta temperatura u objektu ne pada ispod 22 stepena. On dodaje na ovaj način za grejanje koristi vodu koja se ponovo vraća izvoru, to jest u zemlju na dalje korišćenje. Ono što se posebno ističe kao prednost je da tokom grejne sezone ne zagađuje okolinu, ali je nažalost i dalje u manjini. Naš sagovornik dodaje da u opštini počinje da se budi svest o neophodnosti uštede energije, ali da je ona i dalje nedovoljno razvijena.

‒ Što se tiče privrednih objekata, treba pomenuti ‘Maksi Co’ i kompleks hotela ‘Bosforus’, tu je najveća efikasnost primenjena – dodaje Simić. 

Svetski dan energetske efikasnosti ustanovljen je u čast okupljanja svetskih eksperata 1998. godine, koji su se sastali kako bi pronašli rešenja za energetsku krizu.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

5 × 3 =