solarna_energija

Како повећати енергетску ефикасност?

На Међународни дан енергетске ефикасности 5. март стижу нам подаци да се у Србији троши двоструко више енергије од светског просека. Званичних података за Алексинац нема, али пракса показује да је свест код овдашњих грађана недовољно развијена и да је појединачни допринос усмерен на повећање енергетске ефикасности мали. Све присутнија загађеност ваздуха у вечерњим сатима током зиме указује на претерану употребу фосилних горива.

Bratislav Simić
Проф. Братислав Симић 

‒ Потребно је што пре пронаћи алтернативни извор грејања. Ефикасност се може подићи на виши ниво тако што би се град одлучио на изградњу једне централне топлане изван града на био или термо воде. На тај начин уштедели бисмо енергију као град, а и ваздух би нам био много чистији – каже нам једно од решења Братислав Симић, професор физике у Алексиначкој гимназији.

На Светски дан обележавања енергетске еефикасности, наш саговорник подсећа да није довољно само да локална самоуправа брине о ефикаснијој употреби енергије већ да сваки појединац у свом домаћинству треба да размишља како да смањи потрошњу необновљивих извора енергије, којих је све мање.

‒ У данашње време на најбржи начин, а да се примети у новцу сваког првог у месецу, најпре треба заменити класичне сијалице модернијим лед сијалицама које имају и до 10 пута мање снаге, а дају приближно исту светлост. Затим приликом промене мало већих уређаја у домаћинству, као што су електрични шпорети, замрзивачи, бојлери, веш машине и тако даље, треба узимати оне са што већом класом ефикасности, то јест са А класом по могућности да то буду са три плуса. Треба уводити и пратити нове технологије, уводити соларне бојлере, затим топлотне пумпе помоћу којих се можемо грејати и до 30 и више процената јефтиније у односу на класична горива, котлове на биомасу, као и соларне панеле за производњу електричне енергије који се могу применити на поменутим уређајима – подсећа професор Симић и додаје да се на овај начин обезбеђује дугорочна уштеда енергије, али и новца. 

Energetska efikasnost
Поруке основаца на данашњем обележавању Светског дана енергетске ефикасности

То је потврдио и на свом примеру јер се део његовог домаћинства већ две године греје уз помоћ топлотне пумпе. Иако се на почетку чини да је инвестиција скупа, на дуже стазе се она веома исплати, истиче наш саговорник, а и постигнута температура у објекту не пада испод 22 степена. Он додаје на овај начин за грејање користи воду која се поново враћа извору, то јест у земљу на даље коришћење. Оно што се посебно истиче као предност је да током грејне сезоне не загађује околину, али је нажалост и даље у мањини. Наш саговорник додаје да у општини почиње да се буди свест о неопходности уштеде енергије, али да је она и даље недовољно развијена.

‒ Што се тиче привредних објеката, треба поменути ‘Макси Цо’ и комплекс хотела ‘Босфорус’, ту је највећа ефикасност примењена – додаје Симић. 

Светски дан енергетске ефикасности установљен је у част окупљања светских експерата 1998. године, који су се састали како би пронашли решења за енергетску кризу.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × two =