Kada i kako je korona stigla među aleksinačke rudare?

Jedan od uzroka povećanog broja obolelih u aprilu od virusa korona je i evidentiranje pozitivnih među aleksinačkim rudarima koji su izvodili radove u Rudniku „Soko”. Tada su se pojavile razne glasine o navodno velikom broju obolelih, o neadekvatnim merama zaštite, smrtnosti i slično. O tome zašto rudnici nisu zatvoreni sa vanrednim stanjem, kako je došlo do zaražavanje rudara, o posledicama, i preduzetim merama zaštite i da li su RGP „Aleksinački rudnik” jedna od prvih ustanova koja je Aleksincu donela prve zaražene virusom kovid 19 razgovarali smo sa Nemanjom Denićem, prvim čovekom RGP „Aleksinački rudnik”. Od 262 zaposlena u ovoj firmi, oko 140 radnika je sa aleksinačkog područja.

Prvi slučaj pojave virusa kovid 19 na Aleksinačkom Rudniku zabeležen je 11. aprila kod radnika koji radi na radilištu u RMU „Soko”. Radnik je iz Aleksinca, a nekoliko dana pre toga požalio se na pojavu povišene telesne temperature i više nije dolazio na posao. Odradio je testiranje u kovid bolnici u Žitkovcu i pomenutog dana je obavešten da je njegov test pozitivan.

Iako je bilo potvrda da je u RMU „Soko”, gde radnici „Aleksinačkog rudnika” izvodi radove, već bilo pozitivnih slučajeva, rukovodstvo RGP „Aleksinački rudnik”, kao ni Krizni štab JP PEU „Resavica”, ne mogu tvrditi da li je do ove prve virusne infekcije došlo kontaktom na radnom mestu.

– JP PEU je 16. marta od državnog sekretara u Ministarstvu privrede dobilo naredbu u kojoj se navodi da „javna preduzeća i društva kapitala koja obavljaju delatnost od opšteg interesa, a čiji je osnivač Republika Srbija, organizuju kontinuirano obavljanje delatnosti zbog kojih su osnovani, na način koji je utvrđen merama koje Vlada svakodnevno preduzima. Shodno tome, neophodno je bilo nastaviti sa radom – kaže direktor „Aleksinačkog rudnika” Nemanja Denić.

Iako je rad nastavljen i nakon proglašenja vanrednog stanja, glasine iz okruženja ukazuju da zaposleni u „Aleksinačkom rudniku” nisu imali adekvatnu zaštitnu opremu. Denić ističe da je Krizni štab kompanije odmah naložio strogo pridržavanje zaštitnih mera kao što su obavezno nošenje zaštitnih maski, redovno pranje ruku, održavanje rastojanja među radnicima, smanjenje broja radnika na poslu.

Svi radnici koji nisu direktno uključeni u proces proizvodnje poslati su na korišćenje slobodnih dana i starog godišnjeg odmora, a od dolaska na posao su oslobođeni svi radnici stariji od 60 godina, kao i svi radnici koji imaju određene hronične bolesti (uz odgovarajuću potvrdu lekara) i svi radnici koji imaju obavezu čuvanja dece uzrasta do 12 godina starosti. Sve ove kategorije radnika su poslate na korišćenje starog godišnjeg odmora, zatim na korišćenje slobodnih dana, a kada bi to potrošili, na plaćeno odsustvo uz naknadu od 100%.

– Već od od 16. marta počeli smo sa dezinfekcijom prostorija direkcije i autobusa za prevoz radnika. U početku je to bilo sredstvima tzv. kućne hemije, i priborom za čišćenje, kao i asepsolom koji smo uspeli da kupimo u apotekama. Svakodnevno su čišćeni autobusi, kao i zgrada direkcije, postavljen je sunđer natopljen hlorom za čišćenje obuće, kupljena je dodatna količina sapuna zbog češćeg pranja ruku i na portirnici na ulazu u krug preduzeća uvedeno je obavezno pranje ruku svih trećih lica koja ulaze u krug. Prve zaštitne maske su podeljene 19. marta i to su maske za zaštitu od prašine koje se koriste za rad u rudnicima i na gradilištima i tada su svi radnici koji su radili dobili te maske. Te maske smo koristili u nedostatku higijenskih maski, ali su one i kvalitetnije od njih. Prve higijenske maske smo dobili odmah po uvođenje vanrednog stanja i od tada ih redovno delili svim radnicima. Tog dana smo dobili i 50 l asepsola, a u narednim danima su sukcesivno stizali i 70 % alkohol, asepsol, natrijum hipohlorit za dezinfekciju čvrstih površina, zaštitne rukavice, kao i toplomer za merenje telesne temperature radnika – objašnjava Denić.

S obzirom na to da radnici „Aleksinačkog rudnika” izvode radove i u drugim rudnicima osim u RMU „Soko”, 16. aprila je doneta naredba Kriznog štaba da svi radnici „Aleksinačkog rudnika“ prestaju sa radom od tog datuma zbog pojave većeg broja zaraženih u gradu Aleksincu.

– U „Aleksinačkom rudniku” je za sve vreme vanrednog stanja bilo ukupno osam zaraženih, od kojih je šest jamskih radnika, rudara, jedan radnik na spoljnom pogonu koji radi na poslovima dopreme repromaterijala i održavanja kruga rudnika i jedan radnik iz finansijske službe. Od njih osmoro, dva radnika su iz sela iz opštine Trgovište, jedan iz Smedereva i njih petoro iz opštine Aleksinac. Osim administrativnog službenika, svi pomenuti zaraženi obavljaju svoje poslove na radilištu RMU „Soko”. Ukupan broj radnika koji su bili u izolaciji zbog dolaska iz inostranstva, kontakta sa zaraženim osobama ili nekih simptoma je 24, ali je od toga bilo osam pozitivnih slučajeva.

U vezi sa najtragičnijim ishod inficiranja korona virusom, Denić kaže:

– Nažalost, jedan radnik je preminuo, ali još nismo dobili potvrdu da je pravi uzrok smrti virus kovid-19. On je radio na spoljnom pogonu u RMU „Soko”, na održavanju kruga rudnika i dopremi repromaterijala. U pitanju je radnik iz opštine Trgovište i preminuo je u 59. godini 21. aprila u kovid bolnici u Nišu. On je 13. aprila, kada je obustavljen rad u RMU „Soko”, privatnim vozilom otišao svojoj kući i tada se žalio da ima samo blago povišenu temperaturu. Istog dana se javio lekaru i prebačen je u kovid bolnicu u Vranju. Javljao se telefonom i rekao da ima samo blago povišenu temperaturu i da bi trebalo da je sve u redu. Od 16. aprila se više nije javljao na telefon, dobili smo informaciju od drugih radnika da je prebačen u kovid bolnicu u Nišu i 21. aprila smo dobili tužnu vest da je preminuo. Kao uzrok smrti navedena je teška upala pluća, ali još nismo dobili potvrdu da je bio pozitivan na virus kovid 19 – ističe Denić.

Poslednji slučaj pozitivnog zabeležen je 1. maja. Odlukom kriznog štaba, Aleksinački rudnik je nastavio sa radom 4. maja. Još uvek se primenjuju mere zaštite u vidu nošenja zaštitnih maski, redovnog pranja ruku, održavanja rastojanja i redovne dezinfekcije zgrade direkcije i autobusa za prevoz radnika, što je i definisano poslednjom naredbom Kriznog štaba i još uvek se na stanju broji dovoljna količina zaštitnih sredstava.

– Pad učinka u periodu vanrednog stanja u izradi rudarskih prostorija u rudnicima u kojima zaposleni „Aleksinačkog rudnika” izvode radove jeste primetan, ali ne utiče značajno na nastavak izvođenja radova i nije nešto što ne može biti nadoknađeno jer ipak je zdravlje i sigurnost zaposlenih na prvom mestu – zaključuje Denić.

O. D.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

20 − nineteen =