Poplave

Kad prođe korona virus, slede pripreme za poplave

Ovog proleća nas more brige oko korona virusa. I to će jednog dana proći. A život će i dalje biti pun izazova. Ne tako davno pamtimo i mart kao jedan od meseci kada su nam poplave zadavale glavobolje. Naročito su nepredvidivi bujični vodotokovi. Svake godine deo njih se sredstvima lokalnog budžeta uređuje. Usvojenim operativnim planom odbrane od poplava za vode drugog reda u opštini Aleksinac, za ovu godinu planirano je nekoliko aktivnosti, mera i radova vrednosti oko 26 miliona dinara bez PDV-a.

Program obuhvata radove na održavanju Gornjokrupačke reke kod D. Krupca u dužini od 250 metara, Selskog potoka kod Glogovice u centru sela oko 400 metara plus 100 meatara zaštita leve obale i čišćenje nanosa. Na više lokacija radiće se i kada je u pitanju Svetostevanska reka i to vade u selu Dobrujevcu 400 metara, u Katunu 850 i Lipovcu 500 metara.

Vodotok

Uređivaće se i Suvi potok nizvodno od Donjeg Adrovca dužine 1,1 kilometar. Repuški potok između Kraljeva i Aleksinca uređivaće se kod Vakupa od ušća u Moravicu 770 metara i Bezimeni potok, kod igrališta u dužini 200 metara. U selu Gredetin planirane su dve lokacije, na Radevačkoj reci 400 metara i Došinačkom (Suvom potoku) pola kilometra.

U Loznacu će se raditi 100 metara na Smrđa potoku, u Donjem Ljubešu 380 metara na Jankovom potoku i kanalu u KO Gornja Peščanica u dužini od 600 metara. Biće i radova na Vrćenovačkoj reci, uzvodno od asfaltnog puta dužine 950 metara.

Opozicioni odbornik Bratislav Disić iz Donjeg Ljubeša je prilikom skupštinskog usvajanja ovog operativnog plana izrazio nezadovoljstvo što nisu predviđeni radovi na Srezovačkoj reci. Kako je kazano od strane stručnih službi za ovaj vodotok postoje nesuglasice sa „Srbijavode”, odnosno Vodoprivrednim centrom „Morava” u Nišu i u toku su pokušaji da se one otklone.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

three × 4 =