Poplave

Кад прође корона вирус, следе припреме за поплаве

Овог пролећа нас море бриге око корона вируса. И то ће једног дана проћи. А живот ће и даље бити пун изазова. Не тако давно памтимо и март као један од месеци када су нам поплаве задавале главобоље. Нарочито су непредвидиви бујични водотокови. Сваке године део њих се средствима локалног буџета уређује. Усвојеним оперативним планом одбране од поплава за воде другог реда у општини Алексинац, за ову годину планирано је неколико активности, мера и радова вредности око 26 милиона динара без ПДВ-а.

Програм обухвата радове на одржавању Горњокрупачке реке код Д. Крупца у дужини од 250 метара, Селског потока код Глоговице у центру села око 400 метара плус 100 меатара заштита леве обале и чишћење наноса. На више локација радиће се и када је у питању Светостеванска река и то ваде у селу Добрујевцу 400 метара, у Катуну 850 и Липовцу 500 метара.

Vodotok

Уређиваће се и Суви поток низводно од Доњег Адровца дужине 1,1 километар. Репушки поток између Краљева и Алексинца уређиваће се код Вакупа од ушћа у Моравицу 770 метара и Безимени поток, код игралишта у дужини 200 метара. У селу Гредетин планиране су две локације, на Радевачкој реци 400 метара и Дошиначком (Сувом потоку) пола километра.

У Лознацу ће се радити 100 метара на Смрђа потоку, у Доњем Љубешу 380 метара на Јанковом потоку и каналу у КО Горња Пешчаница у дужини од 600 метара. Биће и радова на Врћеновачкој реци, узводно од асфалтног пута дужине 950 метара.

Опозициони одборник Братислав Дисић из Доњег Љубеша је приликом скупштинског усвајања овог оперативног плана изразио незадовољство што нису предвиђени радови на Срезовачкој реци. Како је казано од стране стручних служби за овај водоток постоје несугласице са „Србијаводе”, односно Водопривредним центром „Морава” у Нишу и у току су покушаји да се оне отклоне.

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

three × three =