Akcija CK

Još jedna uspešna akcija dobrovoljnih davalaca krvi

Danas je u aleksinačkom Domu kulture održana još jedna akcija dobrovoljnog davanja krvi, druga u ovom mesecu, a na listu dobrovoljnih davalaca upisalo se njih dvadeset troje. Iz Zavoda za transfuziju krvi Niš, koji ovu akciju sprovodi sa Crvenim krstom Aleksinac, kažu da su zadovoljni odzivom građana i da u Aleksincu postoji dobra praksa kada je reč o ovakvim akcijama.

– Crveni krst Aleksinac je zaista u ovom poslu sve bolji i bolji, ali svakako zahvaljujući davaocima, stanovnicima Aleksinca koji su shvatili cilj akcije i najzad je doživljavaju kao svoju. Iz akcije u akciju je sve bolja organizacija. Neću da kažem da je ranije bilo loše davalaštvo u Aleksincu, ali smo ga unapredili i nastojaćemo da ga unapredimo još više – kaže dr Predrag Đorđević iz niškog Zavoda za transfuziju.

On dodaje da je jedini kamen spoticanja to što centralizacijom banke krvi Aleksinčani više nisu u mogućnosti da svakodnevno daju krv, već samo tokom akcija koje se sprovode dva puta mesečno, ali sa druge strane ističe i da akcije treba da budu planske, odnosno u skladu sa potrebama.

Akcija CK ‒ Krv mora da se daje u organizovanim akcijama, s obzirom da krv ima jako kratak rok upotrebe – kaže naš sagovornik i podseća da slobodne dane koji im sleduju usled davalaštva, radnici mogu iskoristiti u dogovoru sa poslodavcem i onda kada za to imaju potrebe.

‒ Prema Zakonu o radu, član 77 reguliše da davaocu sleduje dva dana plaćenog odsustva i nigde ne piše da mora odmah da se iskoristi. Zbog toga apelujemo na poslodavce da ublažimo ovaj problem koji se javio i da se davaoci uključuju u akcije onda kada ih mi organizujemo, a da to pravo koje im garantuje država Zakonom o radu iskoriste onda kada je njima potrebno i kada to ne narušava proizvodni ciklus ili odvijanje operacija u ustanovama gde su zaposleni – dodaje Đorđević.

Niški Zavod za transfuziju nedavno je preuzeo još dva lokalna centra, tako da jedinicama krvi trenutno snabdeva 12 transfuzija u okrugu.

‒ Trenutno imamo dovoljne količine krvi. Povremeno se jave blage nestašice pojedinih krvnih grupa, ali zahvaljujući davaocima iz Niša koje pozovemo i koji se odazovu za par sati već u toku istog dana možemo to da nadomestimo. Nadamo se da će ovakvom organizacijom, pre svega, biti zadovoljni primaoci krvi, jer ćemo imati jedinstvenu, sigurnu krv i jednako dostupnu u svim delovima zemlje gde je ona potrebna, gde se ljudi leče – objašnjava dr Đorđević.

Naš sagovornik ističe da će na ovaj način biti iskorenjeno porodično i namensko davalaštvo, kao ružno nasleđe iz prošlosti, te da se tako može poslovati po principu da „krv čeka pacijenta, a nikako pacijent krv”.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

thirteen + 2 =