Dani jagoda

Jagodarstvo nije „zamrlo” u aleksinačkom kraju

Područje opštine Aleksinac je do pre par godina bilo jedan od srpskih oblasti gde je proizvodnja jagoda bila na značajnim površina. Sa promenom klimatskih uslova, nedostatka padavina i demografskim posrnućem u aleksinačkim selima jagodarstvom se trenutno bavi mali broj poljoprivrednika. Jedan od njih je mlađani Miloš Novković iz Gredetina koji na hektar i po površine gaji nekoliko sorti, od rane „albe” do najpoznatije „zenge zengane”.

Iako ima problema sa pronalaskom berača Miloš trenutno ubira kvalitetnu jagodu, iz tunela i na otvorenom, koja je namenjena ruskom tržištu.

‒ Što se ove godine tiče imali smo oštećenja od mraza, pogotovo ranih sorti ‘alba’, ‘sibila’, ‘kvin eliza’, u proseku nekih 15-20%. Mada je u principu bila dosta dobra jesen, pogodovala je pripremi biljaka, tako da imamo dobar rod. Što se cene tiče trenutno smo zadovoljni. Ove godine za rusko tržište, preko hladnjača, ona se kreće oko 200 dinara, tako da je to dobra cena – kaže Miloš, uz napomenu da ove godine berba kasni i da je to početak, a nastavak sezone daće pravi odgovor kada je u pitanju rentabilnost ove proizvodnje. 

Dani jagoda
Foto arhiva: Miloš Novković sa ćerkom i direktorkom OTIS-a Milenom Maksimović 

Ovaj gredetinski jagodar primenjuje savremene tehnologije u proizvodnji i prvi rezultati su stimulativni.

‒ Tunele smo stavili prvi put ove godine na nekih 30% površine i ima razlike. Dosta jača lisna masa, bujnija jagoda, naravno trenutno više beremo tu gde smo postavili tunele, i rod je dosta kvalitetniji. Bez prljavštine, bez padavina bilo kakvih na tim jagodama sa izuzetnim sjajem. Tako da mnogo lakše prolazi prodaja takve jagode u odnosu na jagodu koja nije pokrivena ‒ ističe Novković i nagoveštava intenziviranje berbe i kasnijih sorti „roksana” i „sibila”. 

I dok će u plodovima ovih stonih sorti, ako se zadrži sadašnji trend otkupa, pretežno uživati potrošači na ruskom tržištu, nama ostaje dobro poznata aromatična, ali manje krupna, „zenga zengana” koju Miloš planira da isporuči domaćim potrošačima.

‒ Fantastična jagoda, ove godine smo je radili bez ikakvog prskanja. Odlična je, nema nikakvih oštećenja, niti bolesti, adaptirala se kod nas tako da planiramo malo da povećamo proizvodnju. Opet ove godine navodno najavljuju cenu od oko evro što za ‘zengu’ može da bude solidna cena – iznosi Miloš svoja očekivanja, uz nadu da će vremenske prilike u nastavku berbe i više sunca, ići na ruku jagodarima. 

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

13 − 5 =