Dani jagoda

Јагодарство није „замрло” у алексиначком крају

Подручје општине Алексинац је до пре пар година било један од српских области где је производња јагода била на значајним површина. Са променом климатских услова, недостатка падавина и демографским посрнућем у алексиначким селима јагодарством се тренутно бави мали број пољопривредника. Један од њих је млађани Милош Новковић из Гредетина који на хектар и по површине гаји неколико сорти, од ране „албе” до најпознатије „зенге зенгане”.

Иако има проблема са проналаском берача Милош тренутно убира квалитетну јагоду, из тунела и на отвореном, која је намењена руском тржишту.

‒ Што се ове године тиче имали смо оштећења од мраза, поготово раних сорти ‘алба’, ‘сибила’, ‘квин елиза’, у просеку неких 15-20%. Мада је у принципу била доста добра јесен, погодовала је припреми биљака, тако да имамо добар род. Што се цене тиче тренутно смо задовољни. Ове године за руско тржиште, преко хладњача, она се креће око 200 динара, тако да је то добра цена – каже Милош, уз напомену да ове године берба касни и да је то почетак, а наставак сезоне даће прави одговор када је у питању рентабилност ове производње. 

Dani jagoda
Фото архива: Милош Новковић са ћерком и директорком ОТИС-а Миленом Максимовић 

Овај гредетински јагодар примењује савремене технологије у производњи и први резултати су стимулативни.

‒ Тунеле смо ставили први пут ове године на неких 30% површине и има разлике. Доста јача лисна маса, бујнија јагода, наравно тренутно више беремо ту где смо поставили тунеле, и род је доста квалитетнији. Без прљавштине, без падавина било каквих на тим јагодама са изузетним сјајем. Тако да много лакше пролази продаја такве јагоде у односу на јагоду која није покривена ‒ истиче Новковић и наговештава интензивирање бербе и каснијих сорти „роксана” и „сибила”. 

И док ће у плодовима ових стоних сорти, ако се задржи садашњи тренд откупа, претежно уживати потрошачи на руском тржишту, нама остаје добро позната ароматична, али мање крупна, „зенга зенгана” коју Милош планира да испоручи домаћим потрошачима.

‒ Фантастична јагода, ове године смо је радили без икаквог прскања. Одлична је, нема никаквих оштећења, нити болести, адаптирала се код нас тако да планирамо мало да повећамо производњу. Опет ове године наводно најављују цену од око евро што за ‘зенгу’ може да буде солидна цена – износи Милош своја очекивања, уз наду да ће временске прилике у наставку бербе и више сунца, ићи на руку јагодарима. 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

one × five =