Kulturni vitezovi

Међу „витезовима културе” и Алексинчанин

Победници шесте сезоне најпопуларније кампање за очување и промоцију културне баштине у Србији долазе из Руме, Титела, Ораховца, Димитровграда и Алексинца, одлука је стручног жирија и публике.

Стручни жири у саставу Адам Црнобрња, Бојана Ибрајтер Газибара, Бојана Племић, Добросав Боб Живковић, Иван Манчић, Мирјана Варничић, Мирослав Митић и Снежана Божанић окупио се у просторијама Дома културе Студентски град и изабрао је најбоље радове у свим категоријама. Цео процес жирирања надгледали су председница Управног одбора Друштва за академски развој Алиса Коцкар и директор кампање Милан Симоновић.

За најбољи филм у категорији Јуниора изабран је филм Моноксили, чији су аутори Лука Сучевић и Василије Арсеновић из Руме, док је за најбољи филм у категорији Сениора проглашен филм Од бабе – девојка, ауторке Драгане Којичић из Титела.

Титулу најбоље фотографије у категорији Јуниора понела је фотографија Свети Лука, коју је сачинио Вук Лукић из Ораховца, док је најбоља фотографија у категорији Сениора Црква успења Пресвете Богородице, ауторке Аните Пејев из Димитровграда. На жирирању је била изабрана фотографија за коју је накнадно утврђено да је већ учествовала на другом конкурсу, што се коси са пропозицијама. У складу са тиме, организациони тим кампање је донео одлуку о дисквалификацији и додели награде другопласираном раду.

Скоро 10.000 људи гласало је за своје фаворите, а убедљиво највећи број гласова понео је рад младог аутора из Алексинца Јована Недељковића, па је тако филм „Драгослав Михајловић Вампир” понео титулу најпопуларнијег дела шесте сезоне кампање.

‒ Честитамо победницима и уједно захваљујемо свим ауторима и ауторкама на труду и залагању за очување културне баштине у нашој земљи. Захваљујемо се и дародавцима и пријатељима кампање који су омогућили да овогодишњи фонд награда буде већи него претходне сезоне, о чему ће више речи бити на свечаној додели награда која ће бити одржана 8. јуна у Београд ‒ саопштио је жири. 

Текст преузет са сајта Културни кишобран који уређује наша суграђанка Миљана Милетић, дипломирани новинар 

Текст преузет у оригиналу, наслов је одредила редакција 

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

13 + thirteen =