Frankenštajn u gimnaziji

Biblioteka „Vuk Karadžićˮ i Aleksinačka gimnazija će tokom marta, aprila i maja organizovati pet radionica kritičkog čitanja i promišljanja klasika engleske književnosti. Svaka radionica će biti posvećena jednom od eminentnih ostrvskih pisaca i njegovom delu kojim je doprineo ne samo engleskoj već i svetskoj književnosti.

‒ Ciljna grupa su učenici drugog i trećeg razreda srednjih škola i za ove radionice već je prijavljeno 50-tak učenika iz Gimnazije i Tehničke škole „Prota Stevan Dimitrijevićˮ. Cilj kritičkog čitanja romana ili priče jeste podsticanje učenika na razvijanje kritičkog mišljenja a voditelj radionica biće profesor engleskog jezika Bratislav Milošević ‒ rekao nam je direktor biblioteke Vojkan Popović.

Na radionicama će se obrađivati „Hamletˮ Vilijama Šekspira, „Robinson Krusoˮ Danijela Defoa, „Božićna pričaˮ Čarlsa Dikensa, „Neobičan slučaj Doktora Džekila i Gospodina Hajdaˮ Roberta L. Stivensona a uvod u ove radionice biće sutrašnje predavanje prof. dr Milice Živković sa Filozofskog fakulteta u Nišu.

‒ Njeno predavanje posvećeno je romanu „Frankeštajn ili moderni Prometejˮ engleske književnice Meri Šeli napisan pre 200 godina. Ta priča o mladom naučniku Viktoru Frankeštajnu koji je putem neobičnog naučnog eksperimenta stvorio pametno čudovište. Profesorka Živković je inače magistrirala radom o Frankeštajnu a doktorirala s temom o motivu dvojnika u engleskom romanu ‒ napominje Popović.

Sutrašnje predavanje održaće se u multimedijalnoj sali Gimnazije sa početkom u 13 sati i 30 minuta.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

4 × 5 =