Ferari „neće” ni plitak džep ni usitnjene parcele

Poljoprivrednici sa područja aleksinačke opštine, njih tridesetak, juče su posetili 86. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

A na sajmu svega… „od igle do kombajna”. Posetioci su mogli da vide mnoge inovacije, pogotovo kada je reč o poljoprivrednoj mehanizaciji, mada je bilo novina i u drugim oblastima.

Kakvi su utisci nekih od poljoprivrednika sa područja aleksinačke opštine?

‒ U odnosu na pre nekoliko godina, sajam je bogatiji i što se tiče mehanizacije, izložbe stoke i kvaliteta izloženih grla. Impresioniran sam kvalitetom domaćih životinja koje su izložena i ponudom semena za veštačko osemenjavanje goveda ‒ rekao nam je Srba Trifunović, stočar iz Lužana koji u svojim stajama trenutno ima 90 grla krupne stoke, a bavi se i uzgojem ovaca i svinja.

Siniša Živković, farmer iz Jasenja, koji u štali ima 24 grla krupne stoke, nije krio svoje oduševljenje:

‒ Ovo je jedan od najboljih sajmova za sada. Koliko sam mogao da primetim, više je stranih izlagača koji su izložili mnoge mašine koje prvi put vidim. Nažalost, one su nam zbog cene nedostupne. Na kraju krajeva, kada bi mi neke od njih dali i badava, šta da radim s njima kada su naši posedi usitnjeni, a nemamo ni odgovarajuće puteve. Pošto se pretežno bavim mlečnim govedarstvom, zapale su mi za oko krave koje su zaista izuzetnog kvaliteta i mnogo mi je drago što su sa našeg područja ‒ naglasio je Živković.

Nebojšu Vasiljevića iz Vukašinovca, koji gaji preko stotinu ovaca i pedesetak mangulica, posebno je interesovala prerada mesa u mini-klanicama, ali i mogućnost za saradnju sa drugim odgajivačima.

‒ Čini mi se da je bilo previše stranih rasa ovaca. Tek na nekoliko mesta su bile izložene svrljiške ovce. Posetu sajmu sam iskoristio da bih stupio u kontakt sa Svrljižanima, kako bismo mogli da menjamo priplodna grla i tako poboljšamo genetski potencijal naših ovaca ‒ veli Vasiljević i podvlači da je ovo bila jedinstvena prilika da se na na jednom mestu vide dometi domaće i svetske poljoprivrede.

Na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, koji je počeo 11. maja a završava se danas, učestvuje 1.518 izlagača iz više od 60 zemalja sveta. Posetu sajmu organizovali su Udruženje „Jagoda” iz Gredetina i Centar za regionalni razvoj (DARS) iz Aleksinca.


Mališa od 1.710 kg

U žiži interesovanja posetilaca sajma bio je Mališa, bik simentalske rase, star četiri godine, težak, verovali ili ne, čak 1.710 kilograma.


Ferari, ali traktor

Zakrivljene linije karoserije, daleko od konvencionalnih modela, moderan dizajn… Tako, otprilike, izgleda traktor nadaleko čuvenog brenda Ferari koji zaista pleni lepotom.


„Osnaživanje žena”

U okviru projekta „Osnaživanje žena iz ruralnih sredina”, u čiju realizaciju je uključen i Karitas iz Aleksinca, juče je Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu posetilo i dvadesetak žena iz opština Aleksinac i Ražanj.


 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

four × 2 =