Ферари „неће” ни плитак џеп ни уситњене парцеле

Пољопривредници са подручја алексиначке општине, њих тридесетак, јуче су посетили 86. Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду.

А на сајму свега… „од игле до комбајна”. Посетиоци су могли да виде многе иновације, поготово када је реч о пољопривредној механизацији, мада је било новина и у другим областима.

Какви су утисци неких од пољопривредника са подручја алексиначке општине?

‒ У односу на пре неколико година, сајам је богатији и што се тиче механизације, изложбе стоке и квалитета изложених грла. Импресиониран сам квалитетом домаћих животиња које су изложена и понудом семена за вештачко осемењавање говеда ‒ рекао нам је Срба Трифуновић, сточар из Лужана који у својим стајама тренутно има 90 грла крупне стоке, а бави се и узгојем оваца и свиња.

Синиша Живковић, фармер из Јасења, који у штали има 24 грла крупне стоке, није крио своје одушевљење:

‒ Ово је један од најбољих сајмова за сада. Колико сам могао да приметим, више је страних излагача који су изложили многе машине које први пут видим. Нажалост, оне су нам због цене недоступне. На крају крајева, када би ми неке од њих дали и бадава, шта да радим с њима када су наши поседи уситњени, а немамо ни одговарајуће путеве. Пошто се претежно бавим млечним говедарством, запале су ми за око краве које су заиста изузетног квалитета и много ми је драго што су са нашег подручја ‒ нагласио је Живковић.

Небојшу Васиљевића из Вукашиновца, који гаји преко стотину оваца и педесетак мангулица, посебно је интересовала прерада меса у мини-кланицама, али и могућност за сарадњу са другим одгајивачима.

‒ Чини ми се да је било превише страних раса оваца. Тек на неколико места су биле изложене сврљишке овце. Посету сајму сам искористио да бих ступио у контакт са Сврљижанима, како бисмо могли да мењамо приплодна грла и тако побољшамо генетски потенцијал наших оваца ‒ вели Васиљевић и подвлачи да је ово била јединствена прилика да се на на једном месту виде домети домаће и светске пољопривреде.

На Међународном пољопривредном сајму, који је почео 11. маја а завршава се данас, учествује 1.518 излагача из више од 60 земаља света. Посету сајму организовали су Удружење „Јагода” из Гредетина и Центар за регионални развој (ДАРС) из Алексинца.


Малиша од 1.710 кг

У жижи интересовања посетилаца сајма био је Малиша, бик сименталске расе, стар четири године, тежак, веровали или не, чак 1.710 килограма.


Ферари, али трактор

Закривљене линије каросерије, далеко од конвенционалних модела, модеран дизајн… Тако, отприлике, изгледа трактор надалеко чувеног бренда Ферари који заиста плени лепотом.


„Оснаживање жена”

У оквиру пројекта „Оснаживање жена из руралних средина”, у чију реализацију је укључен и Каритас из Алексинца, јуче је Међународни пољопривредни сајам у Новом Саду посетило и двадесетак жена из општина Алексинац и Ражањ.


 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

eight + fifteen =