Duni vetre i oteraj dim

Sa preliminarnim rezultatima merenja kvaliteta vazduha na teritoriji opštine Aleksinac članovi Saveta za zdravlje upoznati su na današnjoj sednici. Stručnjak za ekologiju u Opštinskoj upravi Vladimir Nikodijević je u opširnom izlaganju kazao da je po važećim merilima, ako se gleda celokupno godišnje kretanje, vazduh u ovom području prve kategorije i znatno kvalitetniji od onog u Beogradu i severnom delu zemlje. On je objasnio da u pojedinim periodima kada su vremenske prilike nepovoljne, nema vetra i niske temperature zahtevaju grejanje, u aleksimančkoj kotlini dolazi do većeg prisustva krupnih čestica od dozvoljenog.

Nikodijević je objasnio da tome najviše doprinose kućna ložišta i apelovao da građani u njima ne sagorevaju štetne materijale poput plastike, ulja, gume… Jedno od rešenja bilo bi da se što veći broj grejnih tela priključi na prirodan gas. Na osnovu iznetog, po njegovom mišljenju najveći i najbrži efekat bi imalo priključenje individualnih domaćinstava na gas u aleksinačkoj kotlini do kojih je prirodni gas odavno razveden. Sa pojavom vetra koji provetrava kotlinu koncentracije zagađujućih materija brzo opadju, navodi ovaj stručnjak. Savet je ovaj izveštaj primio k znanju, ali nije donosio nikakve konkretne zaključke.

Savet je na današnjoj sednici usvojio i izveštaj o svom radu u prošloj godini u kome su pobrojene aktivnosti koje je organizovao i rezultati tih akcija.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

15 + eleven =