Dobrovoljni davaoci Sokobanja

Dobrovoljno davalaštvo iznedrilo druženje

Dobrovoljni davaoci krvi i donori organa okupljeni u klubovima „Humano srce” iz Aleksinca i „Železničar” iz Niša sa svojim prijateljima i kolegama iz Sokobanje i sa Karaburme iz Beograda, polazeći od svoje dugogodišnje saradnje na polju plemenitosti i humanitarnog rada, zajednički su organizovali jednodnevni izlet do Sokobanje.

Posetili su Specijalnu bolnicu na Ozrenu i svog kolegu dobrovoljnog davaoca krvi Miomira Dimitrijevića, nekadašnjeg radnika Fabrike filtera „Frad” iz Aleksinca koji se nalazi na lečenju, što je izmamilo suze kod mnogih.

Dobrovoljni davaoci Sokobanja

Davaoci krvi posetili su Milošev konak, Amam, Galeriju slika i Zavičajni muzej u Sokobanji, a centralno druženje organizovano je u prirodi, na izvorištu reke Moravice. Stari prijatelji Nišlije, Aleksinčani i Beograđani družili su se uz pesmu i igru do večeri.

Posebnu čast ovom druženju učinio je Hajdari Belan, višestruki dobrovoljni davalac krvi i krvne plazme iz Beograda koji je krv dao 210 puta i rekorder je Srbije u davalaštvu.

Belan, nekadašnji radnik Gradskog saobraćajnog preduzeća „Beograd”, živa je legenda dobrovoljnog davalaštva krvi i svojom humanošću zaslužuje mesto i u Ginisovoj knjizi rekorda.

Svoj naredni susret dobrovoljni davaoci krvi zakazali su u novembru u Nišu na akciji prikupljanja krvi i 11. maja naredne godine u Aleksincu.

tekst:Dragan Jovanović Lera
foto:Dejan Pavlović

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

10 − 10 =