Đukić Dejanović: Vladina komisija o zapošljavanju u “Lanetu”

Ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović posetila je danas centralni objekat Predškolske ustanove „Lane” u Aleksincu, u čiju su rekonstrukciju ministarstvo i lokalna samouprava uložili blizu 17 miliona dinara. Odobrenim sredstvima, od čega je ministarstvo dalo 80% a opština 20%, urađena je sanacija centralnog objekta u Mišićevoj ulici, koja je podrazumevala zamenu stolarije, termoizolaciju, rekonstrukciju krova i fasadu, a u okviru druge faze projekta objekat ustanove u Prćilovici dobio je parno grejanje.

Nakon obilaska prostorija ministarka je izjavila da je zadovoljna rezultatima i da je dogovoreno da projekti koje lokalna samouprava i ministarstvo sprovode treba da budu održivi i korak napred za neke buduće projekte.

‒ Posebno sam zadovoljna što je jedna seoska predškolska ustanova dobila parno grejanje, kao i činjenicom da je rekonstrukcija krova omogućila da termoenergetska efikasnost bude podignuta na viši nivo, tako da je sam projekat održiv – rekla je ministarka Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović

Ministarka se osvrnula i na demografske podatke koji ukazuju na trenda smanjenja broja stanovnika u opštini Aleksinac i sve veću prosečnu starost, dodajući da će biti preduzeto još mera da se on zaustavi.

‒ Podatak da se na 1.000 stanovnika u Aleksincu rodi samo osam beba, a umre 18 ljudi, govori da ovom pitanju treba da posvetimo još veću pažnju i to ćemo svakako činiti. Migratorni trend treba da bude takav da se smanji broj onih koji napuštaju opštinu koja ima izvanrednu lokaciju i da razmišljamo malo o međugeneracijskoj solidarnosti. Kada je u pitanju ova opština, prosečna starost stanovnika je 45 godina, a znate da je prosek u Srbiji 43 – rekla je ministarka.

Đukić Dejanović
Ministarka Slavica Đukić Dejanović i direktorka Violeta Popović

Najvažniji problem o kojem je danas bilo reči jeste manjak zaposlenih u predškolskoj ustanovi, čime je onemogućeno otvaranje novih grupa i smanjenje liste čekanja.

‒ Svakako da ćemo reagovati, zabrana zapošljavanja je bila mera koja je sigurno morala da pomogne ekonomskoj stabilizaciji države, ali ćemo svakako posebne uslove koje ima i Aleksinac analizirati na nivou komisije Vlade i razmotriti mogućnost da to otklonimo – poručila je ministarka.

Da ovaj problem treba rešiti što pre potvrdila je i direktorka ustanove „Lane” Violeta Popović.

‒ Ono što je jako bitno za nas jeste popuna kapaciteta. Imamo prazan prostor u predškolskoj ustanovi dograđenog objekta. Imamo još tri radne sobe, ali nam fale zaposleni kako bismo mogli da rešimo problem liste čekanja, a eventualnim otvaranjem jaslenih grupa smanjili bismo listu za nekih 50 deteta ‒ kaže direktorka Violeta Popović i dodaje da je trenutno na listi 250 dece koja čekaju upis u predškolsku ustanovu.

Nakon obilaska prostorija i zvaničnog obraćanja, direktorka je kroz prezentaciju prikazala stanje obejkta pre i nakon rekonstrukcije dodajući da je preostalo još da se uradi parno grejanje koje je uvedeno još 1976, kada je objekat sagrađen, i da treba sanirati mokre čvorove.

Đukić Dejanović

Pre obilaska prostorija održan je sastanak kome su, pored ministarke Đukić Dejanović i direktorke Violete Popović, prisustvovali i načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski, predsednik opštine Nenad Stanković, njegov zamenik Čedomir Rakić i narodni poslanik Dalibor Radičević. Ministarku su dočekali i načelnici u Opštinskoj upravi, kao i direktori preduzeća i javnih ustanova u Aleksincu.

Foto: Dobrica Miladinović

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

nineteen − fourteen =