Ђукић Дејановић: Владина комисија о запошљавању у “Ланету”

Министарка без портфеља Славица Ђукић Дејановић посетила је данас централни објекат Предшколске установе „Лане” у Алексинцу, у чију су реконструкцију министарство и локална самоуправа уложили близу 17 милиона динара. Одобреним средствима, од чега је министарство дало 80% а општина 20%, урађена је санација централног објекта у Мишићевој улици, која је подразумевала замену столарије, термоизолацију, реконструкцију крова и фасаду, а у оквиру друге фазе пројекта објекат установе у Прћиловици добио је парно грејање.

Након обиласка просторија министарка је изјавила да је задовољна резултатима и да је договорено да пројекти које локална самоуправа и министарство спроводе треба да буду одрживи и корак напред за неке будуће пројекте.

‒ Посебно сам задовољна што је једна сеоска предшколска установа добила парно грејање, као и чињеницом да је реконструкција крова омогућила да термоенергетска ефикасност буде подигнута на виши ниво, тако да је сам пројекат одржив – рекла је министарка Ђукић Дејановић.

Đukić Dejanović

Министарка се осврнула и на демографске податке који указују на тренда смањења броја становника у општини Алексинац и све већу просечну старост, додајући да ће бити предузето још мера да се он заустави.

‒ Податак да се на 1.000 становника у Алексинцу роди само осам беба, а умре 18 људи, говори да овом питању треба да посветимо још већу пажњу и то ћемо свакако чинити. Миграторни тренд треба да буде такав да се смањи број оних који напуштају општину која има изванредну локацију и да размишљамо мало о међугенерацијској солидарности. Када је у питању ова општина, просечна старост становника је 45 година, а знате да је просек у Србији 43 – рекла је министарка.

Đukić Dejanović
Министарка Славица Ђукић Дејановић и директорка Виолета Поповић

Најважнији проблем о којем је данас било речи јесте мањак запослених у предшколској установи, чиме је онемогућено отварање нових група и смањење листе чекања.

‒ Свакако да ћемо реаговати, забрана запошљавања је била мера која је сигурно морала да помогне економској стабилизацији државе, али ћемо свакако посебне услове које има и Алексинац анализирати на нивоу комисије Владе и размотрити могућност да то отклонимо – поручила је министарка.

Да овај проблем треба решити што пре потврдила је и директорка установе „Лане” Виолета Поповић.

‒ Оно што је јако битно за нас јесте попуна капацитета. Имамо празан простор у предшколској установи дограђеног објекта. Имамо још три радне собе, али нам фале запослени како бисмо могли да решимо проблем листе чекања, а евентуалним отварањем јаслених група смањили бисмо листу за неких 50 детета ‒ каже директорка Виолета Поповић и додаје да је тренутно на листи 250 деце која чекају упис у предшколску установу.

Након обиласка просторија и званичног обраћања, директорка је кроз презентацију приказала стање обејкта пре и након реконструкције додајући да је преостало још да се уради парно грејање које је уведено још 1976, када је објекат саграђен, и да треба санирати мокре чворове.

Đukić Dejanović

Пре обиласка просторија одржан је састанак коме су, поред министарке Ђукић Дејановић и директорке Виолете Поповић, присуствовали и начелница Нишавског управног округа Драгана Сотировски, председник општине Ненад Станковић, његов заменик Чедомир Ракић и народни посланик Далибор Радичевић. Министарку су дочекали и начелници у Општинској управи, као и директори предузећа и јавних установа у Алексинцу.

Фото: Добрица Миладиновић

 

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

3 × three =