Čeda Marković: pevanje nije posao, to je ljubav

Pored niškog ansabla „Grošˮ na završnoj večeri 55. Festivala „Na Moravi vodenica staraˮ nastupio je i estradni umetnik Čedomir Marković kome je pripala i uloga predsednika žirija. Iako je na sceni prisutan punih 50 godina ostao je dosledan izvornoj i narodnoj pesmi. Trajne snimke napravio je za Radio Skoplje i za Radio Beograd.

‒ Zadovoljan sam što je na ovom malom festivalu sa malim brojem ali vrlo kvalitetnih učesnika predstavljena lepeza finih numera pa smo mogli da čujemo interpretacije izvornih i starogradskih, etno ali i pesama koje su komponovane u duhu narodne muzike ‒ rekao je za naš portal Čedomir Marković uz napomenu da žiriju nije bilo nimalo lako da proglasi najbolje među njima.

Doajen narodne muzike je ovom prilikom objasnio kako je uprkos naletima brojnih trendova u narodnoj muzici toliko dugo opstao na sceni i uputio savet mlađim kolegama gde i od koga mogu čuti ono što je vredno i kvalitetno.

‒ Baviti se pevanjem nije samo posao, to je ljubav prema nečemu što je naše oduvek bilo i što će uvek ostati u istoriji naše muzike i našeg bića. Kako opstati, kako naučiti mlade gnereacije? Ja sam uvek slušao pojedine radio stanice kao što je bio Radio Beograd nekada i radio pevače koji su bili pravi reper za kvalitet i slušanje prave muzike. Bilo je to vreme kada je emitovana prava narodna muzika, starogradska, romanse. Bila je to država od Vardara do Triglava i bilo je mnogo pevača ali ja sam svaki stil od tih pevača učio na poseban način, posebno od pevača sa našeg podneblja. To je i glavni uslov da mladi pevači uče od starijih pevača. Danas se te pesmo retko čuju na radio stanicama, ali zato se sve može naći u arhivi Radio Beograda a tu je i savremena tehnologija koja omogućava da se i na mobilnim telefonima mogu pronaći i čuti stare izvorne pesme koje mogu da reprodukuju, da ih slušaju i da uče taj stil pevanja i način izražavanja ‒ kaže Marković.

Čedomir Marković je rođen u selu Žbevac kod Vranja.Iako je završio Učiteljsku školu gde je od profesora pevanja Stojadina Pešića učio pravilno pevanje, nikada nije radio u prosveti. Prvu ploču snimio je 1974. godine a bila je to obrada stare vranjanske pesme Jelena, ljubavi. Na festivalu „Zlatiborska pesmaˮ 2006. godine osvojio je prvu nagradu pevajući pesmu „I da se vrate godine mladeˮ.

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

one × 2 =