Чеда Марковић: певање није посао, то је љубав

Поред нишког ансабла „Грошˮ на завршној вечери 55. Фестивала „На Морави воденица стараˮ наступио је и естрадни уметник Чедомир Марковић коме је припала и улога председника жирија. Иако је на сцени присутан пуних 50 година остао је доследан изворној и народној песми. Трајне снимке направио је за Радио Скопље и за Радио Београд.

‒ Задовољан сам што је на овом малом фестивалу са малим бројем али врло квалитетних учесника представљена лепеза финих нумера па смо могли да чујемо интерпретације изворних и староградских, етно али и песама које су компоноване у духу народне музике ‒ рекао је за наш портал Чедомир Марковић уз напомену да жирију није било нимало лако да прогласи најбоље међу њима.

Доајен народне музике је овом приликом објаснио како је упркос налетима бројних трендова у народној музици толико дуго опстао на сцени и упутио савет млађим колегама где и од кога могу чути оно што је вредно и квалитетно.

‒ Бавити се певањем није само посао, то је љубав према нечему што је наше одувек било и што ће увек остати у историји наше музике и нашег бића. Како опстати, како научити младе гнереације? Ја сам увек слушао поједине радио станице као што је био Радио Београд некада и радио певаче који су били прави репер за квалитет и слушање праве музике. Било је то време када је емитована права народна музика, староградска, романсе. Била је то држава од Вардара до Триглава и било је много певача али ја сам сваки стил од тих певача учио на посебан начин, посебно од певача са нашег поднебља. То је и главни услов да млади певачи уче од старијих певача. Данас се те песмо ретко чују на радио станицама, али зато се све може наћи у архиви Радио Београда а ту је и савремена технологија која омогућава да се и на мобилним телефонима могу пронаћи и чути старе изворне песме које могу да репродукују, да их слушају и да уче тај стил певања и начин изражавања ‒ каже Марковић.

Чедомир Марковић је рођен у селу Жбевац код Врања.Иако је завршио Учитељску школу где је од професора певања Стојадина Пешића учио правилно певање, никада није радио у просвети. Прву плочу снимио је 1974. године а била је то обрада старе врањанске песме Јелена, љубави. На фестивалу „Златиборска песмаˮ 2006. године освојио је прву награду певајући песму „И да се врате године младеˮ.

Постави одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

20 − 14 =