Amerikanci gosti Aleksinačke gimnazije: Sviđaju nam se gostoprimljivost, hrana i istorija

U multimedijalnoj sali Aleksinačke gimnazije gosti iz Sjedinjenih Američkih Država, Hana Vilson iz Montane i Brok Benter iz Arizone, juče su održali predavanje „Jedan prosečan dan američkog tinejdžeraˮ.

U četrdesetpetominutnom predavanju učenicima Aleksinačke gimnazije predstavljen je život prosečnog učenika srednje škole u Americi, a samim tim i američki obrazovni sistem, navike i obaveze učenika, ali i problemi sa kojima se susreću tokom školovanja.

Iako dolaze iz različitih krajeva SAD-a, Hana i Brok trenutno borave i rade u Nišu. Hana radi kao asistent na departmanu za engleski jezik na Filozofskom fakultetu, a Brok na Elektrotehničkom fakultetu predaje engleski jezik za stručne namene, u industriji i elektronici. Kako su nam objasnili, oboje su angažovani po projektima svojih državnih vlada.

U Srbiju su, kažu, došli bez ikakvih predrasuda, sa željom da upoznaju zemlju o kojoj malo znaju, a nisu imali prilika ni da uče iz istorije.

‒ Želela sam da dođem u Srbiju, jer nisam znala mnogo podataka o njoj. U našim knjigama pretežno učimo istoriju naše države, učimo o Prvom i Drugom svetskom ratu, ali ne i o istoriji država u Evropi i ostatku sveta. Takođe mnogo malo poznajemo geografiju, na primer ne znamo sve države u Africi ‒ zaključila je Hana Vilson. 

Boravak u Nišu za njih je veoma prijatno iskustvo, oduševljeni su gostoprimstvom i našom kuhinjom.

‒ Oduševljena sam Nišom, jedini podatak koji sam imala jeste da se radi o gradu koji ima 250 hiljada stanovnika. U svakodnevnoj sam komunikaciji sa ljudima, studentima, kolegama, svi su veoma gostoljubivi. Jedini problem mi je hrana, jer sam vegeterijanka, a Niš je poznat po roštilju, ali uspevam da pravim jela od povrća ‒ rekla je Hana.

‒ Delim mišljenje sa Hanom, Niš je lep grad, posebno mi se sviđa Niška tvrđava koja se nalazi u centru grada. Kroz tvrđavu prolazim svakoga dana na putu do posla. Nisam imao prilika da se susretnem sa takvim zdanjima u svom rodnom gradu i Arizoni. Ja nisam vegeterijanac i posebno mi se dopada pljeskavica ‒ dodaje Brok.

Učenici Aleksinačke gimanzije imali su prilike da se i sami upoznaju sa američkim školskim sistemom u učeničkim razmenama koje su održane prošle godine. Jedna od učesnica u razmeni je i Lenka Mladenović, učenica trećeg razreda koja je nedavno, u sklopu učeničke razmene, boravila u Arizoni, u gradu Flagstaf.

‒ Školski sistem u Americi se veoma razlikuje od našeg. Dnevno sam pohađala po šest časova iz iste oblasti koje sam ja izabrala, bilo je veoma zanimljivo. Učestvovala sam takođe na raznim sekcijama u sklopu dodatne nastave ‒ kazala je Lenka. 

Pored redovnih aktivnosti u školi Lenka je imala i priliku da putuje po Arizoni, upozna kulturu Mizurija i poseti glavni grad Vašington.

 

Postavi odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

fourteen + eleven =